Hlavní obsah

Aktivisté nemají na blokádu dřevorubců udělenu výjimku, kontruje Stráský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrava

Na šumavském Ptačím potoce u Modravy v pondělí opět ekologičtí aktivisté svou přítomností brání kácení stromů napadených kůrovcem. Podle Hnutí Duha nemá správa Národního parku Šumava nutnou výjimku, která by tady kácení stromů umožnila. Park naopak tvrdí, že výjimku nepotřebuje a že kácení je v souladu se zákonem. Naopak výjimku ze zákona by si měli prý pořídit aktivisté.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér ČSFR Jan Stráský vede Národní park Šumava.

Článek

Správci parku obvinili aktivisty z porušování zákona o ochraně přírody a krajiny. Blokáda Hnutí Duha s účastí několika desítek lidí na území národního parku je hromadná organizovaná akce, tvrdí ředitel parku Jan Stráský. „Na ni ale nemají udělenou výjimku ze zákona,“ konstatoval Stráský. Za to prý jednotlivým aktivistům hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

V lokalitě ekologové hlídkují od pátku. Ani v pondělí sem však nepřišli žádní lesní dělníci, aby pokračovali v započatém kácení. V okolních lesích ale někdo pracuje, řekl z místa přírodovědec Mojmír Vlašín.

Na místo přišli ekologové před 6:00, na noc odcházejí do kempu. „O víkendu nás tu nejvíc bylo 29. Zítra, v úterý, nás tady bude zase hodně, ještě víc než o víkendu,“ uvedl Vlašín.

Kácet se bude ještě tento týden, trvá na svém NP

Podle mluvčího národního parku Pavla Pechouška se správa parku nyní zaměřila především na likvidaci stromů u turistických cest, které před týdnem na Šumavě spadly při velké bouři. Tlaku ekologických aktivistů a Strany zelených ale vedení parku nepodlehne, sdělil Pechoušek odpoledne. Kůrovcové stromy se budou podle něj kácet ještě tento týden, což podle něj zachrání desítky tisíc dalších zdravých stromů.

Kácení kůrovcem napadených stromů na Ptačím potoku je podle Jiřího Mánka ze správy parku běžné opatření ochrany lesa v kulturních, nepřirozených smrčinách. K pokácení je určeno asi 3000 napadených stromů. Pokud nebudou pokáceny, kůrovec z nich vyletí a zničí mnohem víc stromů. Z jednoho nezpracovaného stromu je podle Mánka při dalším rojení napadeno dalších osm až deset stromů. „Pokud bychom nyní neměli proti kůrovci zasáhnout, kůrovec může ještě toto léto zahubit dalších 30 tisíc stromů,“ doplnil Mánek.

Případ má na stole policie, ČIŽP i NKÚ

Ekologové hodlají na místě zůstat tak dlouho, dokud správa parku od kácení v lokalitě neupustí, nebo dokud ho nezastaví policie či Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Na obě instituce se již obrátili.

Mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová řekla, že podnět dostala inspekce právě v pondělí. „Máme 30 dní na reakci na ten podnět, je třeba prostudovat dokumentaci a také chodíme do terénu provést šetření na místě,“ uvedla. Kromě toho se aktivisté obrátili i na Nejvyšší kontrolní úřad. Správa parku podle nich nehospodárně utrácí veřejné finance za nelegální a zbytečné práce.

Kácí se i zdravé stromy, tvrdí Duha

Podle aktivistů už dřevorubci u Ptačího potoka porazili asi stovku stromů, navíc prý nešetrným způsobem. Mezi pokácenými stromy je prý také několik zdravých. Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že správa parku nemá ke kácení udělenou výjimku k použití technologií, které narušují strukturu a funkci ekosystému, a nemá zpracovaný vliv na lokalitu Natura 2000.

Foto: Petr Eret , ČTK

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha nemá správa Národního parku Šumava ke kácení udělenou výjimku a nemá zpracovaný vliv na významnou lokalitu NATURA 2000. V podmáčené oblasti je podle něj modrým sprejem označeno k vykácení odhadem 3000 stromů.

Podle právního rozboru, který si nechali správci parku udělat u advokátní kanceláře zaměřující se na problematiku životního prostředí, ale prý „naturové“ hodnocení v tomto případě nepotřebuje.

Boj s kůrovcem v těchto místech je zbytečný, protože se odehrává hluboko za současnou gradační linií.
stínová vědecká rada

Správa parku minulý týden varovala, že pokud bude někdo ohrožovat vlastní bezpečnost v prostoru označeném pro těžbu, zavolá na něj policii. Podle Stráského čekal park do 15. července, aby vyhověl námitkám, že kácení ohrozí hnízdění tetřeva.

S postupem správy parku v lokalitě nesouhlasí ani stínová vědecká rada parku. Byť oblast není formálně v první zóně parku, je prý klíčovou oblastí souvislého celku samovolně se vyvíjejících horských lesů. „Boj s kůrovcem v těchto místech je navíc zbytečný, protože se odehrává hluboko za současnou gradační linií. Správa národního parku by se měla soustředit na tlumení kůrovce v pásmu původně smíšených lesů, a ne ničit zbytky zachovalých přírodních podmáčených smrčin,“ tvrdí stínová vědecká rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám