Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace protestují na těžních věžích v Beskydech

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace zahájila v pondělí protest proti kontroverzním plánům Ostravsko-karvinských dolů na rozšíření těžby. Aktivisté vylezli na dvě těžní věže zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech, kde rozvinuli transparenty.

Aktivisté Greenpeace protestují na těžních věžích v BeskydechVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Aktivistů je celkem 12, obsadili těžní věže po šesti. Zůstat chtějí minimálně 24 hodin. Na místo dorazila také policie, zasahovat však nebude.

Protest se týká hlavně plánů na rozšíření těžby v Karviné, ale je zaměřen i proti úvahám o využití zásob černého uhlí v Beskydech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Aktivisté Greenpeace na těžních věžích dolu Frenštát

„Náš protest se týká nejenom plánů na rozšíření těžby v Karviné, což je nyní aktuální, ale samozřejmě se týká i Dolu Frenštát, který stále není mimo hru a o kterém se také hovoří,“ řekl Michal Komárek z Greenpeace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na místo protestu přijela policie.

Cílem protestu je nejenom chránit přírodu v České republice, ale i vzdálenou Arktidu. „Je třeba připomínat, že těžbou a spalováním uhlí si neničíme krajinu a ovzduší jen u nás, ale prostřednictvím změn klimatu ohrožujeme i lidi a přírodu doslova na celém světě. Arktida patří v tomto ohledu mezi nejzranitelnější,“ tvrdí vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Právě proto do Frenštátu dorazil i maskot - lední medvěd.

Foto: Aleš Honus, Právo

Aktivisté Greenpeace rozvinuli na těžebních věžích transparenty.

OKD chtějí pod karvinskou částí Staré Město vytěžit asi 20 miliónů tun koksovatelného uhlí. Zároveň by společnost ráda těžila i pod hustě osídlenými částmi Darkov a Starý Ráj, kde by ráda dostala ze země dalších zhruba 23 miliónů tun uhlí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Aktivisté si přinesli maskota - ledního mědvěda.

Organizace Greenpeace pro svůj protest symbolicky zvolila Důl Frenštát, který je pozůstatkem megalomanských plánů komunistických plánovačů. Beskydy skrývají odhadem až 1,6 miliardy tun černého uhlí, proto bylo koncem 70. let minulého století rozhodnuto o vybudování černouhelného dolu. Těžba zde ale nebyla dosud zahájena. Důl je zakonzervován, přesto úvahy o jeho zprovoznění i přes bouřlivé protesty veřejnosti pokračují.

Reklama

Výběr článků

Načítám