Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace protestovali na balkónu ministerstva průmyslu

Aktualizováno

Aktivisté Greenpeace v úterý odpoledne vyšplhali na balkón ministra průmyslu a obchodu a symbolicky jej přejmenovali na ministerstvo uhlí a smogu. Důvodem je záměr ministerstva připojit se k polské žalobě proti limitům znečištění ovzduší, které Evropská unie schválila v loňském roce. Na místě zasahovala policie.

Foto: Greenpeace

Transparent, který aktivisté vyvěsili z balkónu ministerstva.

Článek

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se k žalobě chce připojit ministerstvo průmyslu, zatímco resort životního prostředí je podle něj „zásadně proti”. Konečné slovo bude mít kabinet, přičemž Babiš dodal, že se spíše kloní k negativnímu postoji ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha uvedly, že evropské státy si nové přísnější normy pro znečištění ovzduší odhlasovaly v loňském roce, od srpna 2021 je musí začít znečišťovatelé plnit.

„Není divu, že se proti této snaze staví Polsko, které kvůli spalování uhlí v elektrárnách a domácích kotlích porušuje normy pro škodlivé látky ve vzduchu mnohonásobně, má na svém území 33 z 50 nejznečištěnějších měst Evropy a uhelným dýmem pravidelně dusí i obyvatele Moravskoslezského kraje,” dodaly.

Ministerstvo průmyslu vede Tomáš Hüner, který se podle aktivistů celoživotně věnuje energetice. Jeho kroky podle nich mají zachovat „miliardové zisky jeho nedávných zaměstnavatelů z těžebních a energetických firem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám