Hlavní obsah

Aktivisté po 60 hodinách slezli z rypadla v lomu na Mostecku

• Aktualizováno

Aktivisté protestující od úterka proti těžbě uhlí na velkorypadle v lomu na Mostecku po 60 hodinách ukončili protest a začali sestupovat ze stroje. ČTK to řekla jedna z aktivistek. Na odstavený stroj vylezli aktivisté v úterý, neboť se jim nezamlouvá zvažovaný prodej elektrárny Počerady. Tu by od společnosti ČEZ mohla koupit firma Sev.en Energy. Podle aktivistů by se měla těžba zdejšího uhlí zastavit.

Foto: Skupina Against coal, ČTK

Skupina osmi aktivistů protestuje na rypadle Lomu Vršany na Mostecku proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy.

Článek

Aktivisté z hnutí Against Coal vedle zastavení těžby uhlí žádají po ministerstvu životního prostředí, aby zamítlo výjimku z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice, která stejně jako lom Sev.en Energy patří.

„V noci mrzlo, probudili jsme se s jinovatkou na spacácích a se zmrzlou vodou, ale nálada je dobrá. Máme teplý čaj, všichni jsme v pořádku,” řekla ještě před ukončením protestu jedna z aktivistek.

„Ještě nějakou dobu tu budeme. Dneska je poslední den, dokdy má ministerstvo životního prostřední potvrdit nebo zamítnout výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice,” uvedla. „Doufáme, že výjimku zamítne, pak uvidíme, co se bude dít dál,” dodala.

Policie byla na místě po celou dobu protestu, přítomen byl i policejní vyjednavač. „Přistavili jsme na místo hydraulickou plošinu, aby mohli lidé bez potíží slézt. Přistaven je také minibus a k dispozici zdravotnická pomoc,” řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Foto: Skupina Against coal, ČTK

Skupina osmi aktivistů strávila na rypadle další mrazivou noc

V létě Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun. Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979.

Bagr, který aktivisté obsadili, těží skrývku na slatinské výsypce, těžbu uhlí tak zásadně neohrozili. Protestující obsadili kolesové rypadlo K800. Stroj o hmotnosti 1400 tun je vysoký 31 metrů a 75 metrů dlouhý. Společnost Sev.en Energy nahlásila událost báňskému úřadu a spolupracuje s policií, která na místě dohlíží.

„Hlavně si přejeme, aby se nikomu z nich nic nestalo,” uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Aktivisté obsadili rypadlo v lomu Vršany

Domácí

Aktivisté navzdory mrazu odmítali rypadlo opustit a protest ukončit. „Z rypadla odejdeme, až skončí doba uhelná. Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce,” uvedli v prohlášení.

Podle textu šlo o skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk”.

Foto: Skupina Against coal, ČTK

Bagr, který aktivisté obsadili, těží skrývku na slatinské výsypce, těžbu uhlí tak zásadně neohrozil.

Foto: re-akceV@protonmail.com, ČTK

Rypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku obsazené aktivisty

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Skrývkový bagr na Slatinické výsypce hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku

Reklama

Související články

Aktivisté obsadili rypadlo v lomu Vršany

Rypadlo v hnědouhelném lomu Vršany na Mostecku obsadili v úterý ráno aktivisté. Protestují proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Počerady společnosti...

Výběr článků

Načítám