Hlavní obsah

Agrofert musí vrátit všechny evropské dotace od února 2017. Babiš je ve střetu zájmů

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) je i nadále kvůli vazbám na své bývalé podnikatelské aktivity ve střetu zájmů. Zjistil to audit Evropské komise. Z auditu podle Hospodářských novin plyne, že skupina Agrofert bude muset vrátit všechny evropské dotace, které obdržela od února 2017.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premier ČR Andrej Babiš

Článek

Hospodářské noviny původně uvedly, že vracet se mají dotace od února 2018. V průběhu dne informaci opravily – prověřovaly se dotace, jež Agrofert obdržel od února 2017. Právě ty by se měly vracet.

Premiér Novinkám napsal, že audit nemá k dispozici. Později se vyjádřil, že zákony neporušuje a žádné dotace se vracet nebudou.

To se ještě může změnit, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo financí potvrdilo, že audit má. Podle resortu jde o návrh, který se může změnit. Odpovědět hodlá až na českou verzi dokumentu, kterou prý zatím neobdrželo. Obvyklá lhůta na vyjádření je jeden až dva měsíce, sdělilo ministerstvo financí.

Babiš jakýkoliv střet zájmů dlouhodobě odmítá a opakuje, že se svými bývalými firmami, které převedl do svěřenského fondu, nemá nic společného.

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Na možný přetrvávající střet zájmů loni upozornila Transparency International.

Agrofert dostal od českého státu 40 milionů po 2. srpnu

Server iRozhlas v pátek upozornil, že Agrofert po zavedení přísnějších evropských pravidel o střetu zájmu dostal od českého státu na dotacích dalších 40 milionů korun.

Nová pravidla o střetu zájmu vešla v platnost 2. srpna 2018. Evropská komise (EK) šetřila, zda premiér tato pravidla porušuje. Proto také pozastavila proplácení dotací pro Agrofert.

Hospodaření Agrofertu v roce 2017
Konsolidovaný zisk4,8 miliardy Kč
Konsolidované tržby155,1 miliardy Kč

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) navzdory tomu podle zjištění serveru iRozhlas i po 2. srpnu Agrofertu přidělil další dotace v celkové výši 39,8 milionů korun. Ty jdou ze státní kasy a Česko o jejich proplacení z evropských prostředků nežádá.

Reklama

Výběr článků

Načítám