Hlavní obsah

Aféra na fondu životního prostředí: ministr Drobil si čistkou zachraňuje kůži

Praha
Aktualizováno

Ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil měl údajně žádat šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které mají prokazovat, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Drobil to popřel a v protiútoku odvolal Michálka a Fibingra poslal na dovolenou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil

Článek

Nahrávky má k dispozici deník Mladá fronta Dnes, kterému je Michálek předal.

Drobil na úterním briefingu oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou. Zdůvodnil to tím, že ve vedení fondu, který spravuje miliardy korun z evropských fondů, zuřila personální válka. Vyvrcholila, když se ředitel a první náměstek navzájem nahrávali skrytými mikrofony, řekl Drobil. [celá zpráva]

"Loupež za bílého dne"

Michálka jmenoval Pavel Drobil do funkce v srpnu, hned druhý týden údajně začal Knetigův nátlak. Říkal prý, že jeho úkolem je zajistit financování Drobilovy politické kariéry. "Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být premiérem, tak bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze... Jinými slovy, je to loupež za bílého dne," cituje MfD Knetiga.

Michálek podle listu odmítl navrhované manipulace s veřejnými zakázkami, mimo jiné výběr právní poradenské firmy za 80 miliónů korun. Nechtěl ani přistoupit na to, aby fond uložil pět miliard korun u předem určené banky.

Drobil si podle MfD povolal Michálka poté, co šéf SFŽP odmítl spolupracovat s Knetigem i Fibingrem. "Martinu Knetigovi absolutně věřím, a pokud s ním odmítáte komunikovat, můj důvod držet vás ve funkci se blíží nule," řekl Drobil podle záznamu MfD.

Jakmile Drobil zjistil, že si Michálek rozhovory nahrával, řekl: "Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně."

"Zničte to"

Pak už podle MfD na Michálka jen naléhal, aby záznamy zničil. Později mu za zničení nahrávek nabídl místo svého náměstka. "Pro mě dobrá a akceptovatelná varianta je, že mi půjdete dělat náměstka. Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte, že neexistuje nic jiného."

"Pokud nahrávka nebude dezinterpretována, stojím si za každým slovem, které jsem tam uvedl," řekl Drobil na úterní tiskové konferenci, když ještě nebyl obsah záznamu zveřejněn.

Nervozita v ODS

V ODS už kvůli kauze vládne nervozita. "(Premiér Petr) Nečas se v úterý dvakrát sešel ve Sněmovně s exnáměstkem ministra vnitra Zdeňkem Zajíčkem a kauzu projednávali krátce před tím, než Drobil svolal tiskovku. ODS zvolila taktiku, že nejlepší obrana je útok, a proto Drobil odvolal své klíčové lidi," řekl  Právu důvěryhodný zdroj.

"V ODS však panuje obrovská nervozita a členové se bojí, že dopady kauzy budou obrovské," dodal zdroj.

ČSSD požaduje Drobilovu rezignaci

ČSSD ve středu vyzvala ministra Drobila k rezignaci. "ČSSD je přesvědčena o tom, že ministr Drobil by měl okamžitě vyvodit politickou odpovědnost, rezignovat na funkci ministra a vzdát se i poslaneckého mandátu," uvedla strana v tiskovém prohlášení.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka požádal na úvod středečního jednání Sněmovny o vyjádření i premiéra a předsedu ODS Nečase.

Premiér reagoval, že situaci považuje za závažnou. Podle jeho slov je třeba kauzu vyšetřit. Drobil podle něj postupoval správně, když odvolal všechny aktéry kauzy a nařídil forenzní audit. Uznal i manažerskou chybu Drobila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám