Hlavní obsah

Advokát Škrlové připouští náhradu škody za pátrání

Právo, Jan Trojan, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Právník Zdeněk Hrouzek, který zastupuje Barboru Škrlovou alias Aničku, připustil, že by jeho klientka v budoucnu mohla čelit požadavku státu, aby uhradila náklady na pátrání po třináctileté Aničce, za kterou se vydávala. Podmínkou podle něj je, že by proti Škrlové bylo zahájeno trestní stíhání a stát by se k němu s nárokem na uhrazení nákladů připojil. Rozhodoval by o tom soud.

Článek

Hrouzek reagoval na pondělní vyjádření ministra vnitra Ivana Langra, že by mohlo vymáhat náklady způsobené několikadenním pátráním stovek policistů v okolí Klokánku po zmizení domnělé Aničky z tohoto zařízení.

"Pokud měl pan ministr na mysli náhradu škody v rámci civilního řízení, musely by pro to být splněny určité předpoklady. Znamená to porušení nějakých právních povinností, následně by musela vzniknout škoda a musela by tam také být příčinná souvislost," řekl advokát Hrouzek Právu. Domnívá se, že není důvod k trestnímu stíhání Škrlové. "Neznám ale všechny okolnosti shromážděné policií a nemám přístup ke spisu," dodal.

Škrlovou, která je momentálně v dánské Kodani, policie dosud z ničeho neobvinila, hledala ji jako svědka.

V rámci informačního embarga odmítla jihomoravská tisková mluvčí Jana Šípková Právu sdělit, kolik zbytečné pátrání stálo.

Spočítat škodu je velký problém

Vyčíslit vzniklou škodu není však pro policii jednoduché. "Spočítat náklady na provoz techniky není problém. Horší je to u vyčíslení nákladů vzniklých nasazením policistů. Protistrana totiž může argumentovat, že ti lidé by stejně byli ve službě. To je sice pravda, na druhou stranu tito lidé ale mohli v ten moment dělat něco smysluplnějšího a pracovat na skutečných případech," řekl Právu mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček.

Že by vnitro vymáhalo vzniklou škodu i v případě pátrání po Škrlové, je podle něj zatím spekulace. "Případ zatím není uzavřen. Pokud se tak ale stane, škodu, kterou pak na pachateli nebo viníkovi vymáhá právní odbor ministerstva vnitra, vypočítává sama policie," uvedl s tím, že vnitro se u podobných případů v první řadě snaží na zaplacení škody dohodnout mimosoudně.

Teprve když tato možnost nevyjde, přichází na řadu žaloba. "V případě, kdy na pachatele např. šíření poplašné zprávy je už podána žaloba, se k ní vnitro připojí návrhem na náhradu škody," dodal. O úspěšnosti těchto žalob a následného vymáhání ale vnitro žádnou statistiku nevede.

Zbytečná práce

Do pátrání po neexistující Aničce se zpočátku kromě dvou stovek policistů zapojil i policejní vrtulník, který musel přiletět až z Prahy. O kolik letových hodin se jedná, zatím není možné spočítat.

"Do našich nákladů započítáváme jen přímé, snadno doložitelné položky, jako jsou maziva nebo pohonné hmoty. Platy letců a posádky se sem nepočítají, protože ti lidé jsou stejně ve službě tak jako tak. Nemůžeme ani vyčíslit amortizaci drahé letecké techniky," řekl Právu zástupce ředitele policejní Letecké služby Václav Sládeček.

I tak se ale náklady na jednu letovou hodinu podle něj mohou v závislosti na typu vrtulníku vyšplhat na 7100 korun. Náročnou akci řídil speciální tým "Anička", který povolal i těžkooděnce a řadu kriminalistů. I oni přitom mohli ve stejný okamžik pátrat po skutečně pohřešovaných osobách nebo stíhat skutečné zločince.

Reklama

Související témata:

Související články

Anna Mauerová podle soudu právně neexistuje

Třináctiletá Anička Mauerová, které soudkyně Městského soudu v Brně Jaroslava Rezová dala v březnu jméno a stanovila její datum narození, právně neexistuje....

Výběr článků

Načítám