Hlavní obsah

Advokát Široký: Janoušek zažívá neblahé období

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právní zástupce Romana Janouška Vít Široký kontaktoval zástupce ženy, již Janoušek autem srazil, Josefa Lžičaře, omluvil se jí a nabídl odškodnění. Široký Právu řekl, že Janoušek teď zažívá těžké období a i přes víkendové spekulace si nemyslí, že by se Janoušek chtěl skrývat či se vzdálit z ČR.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Roman Janoušek adresoval rodině ženy, kterou srazil, ­omluvu. Co bylo jejím obsahem?

Prostřednictvím právního zástupce poškozené, doktora Lžičaře, jsem se za pana Janouška ­omlu­vil. Chtěl se omluvit za své jednání a nabídl i případně nějakou náhradu škody, eventuálně satisfakci.

Vyčíslil ji nějak?

Zatím ji nijak necharakterizoval. Bylo to první jednání. Mám pocit, že pan Lžičař to akceptoval, musí se dohodnout s klientkou.

Mimosoudní vyrovnání ovšem podle něj možné není už vzhledem k právní kvalifikaci činu…

Myslím, že ne, ale dosud nemám usnesení o zahájení trestního stíhání, které mi ještě nebylo doručeno. Ovšem předpokládám, že klient poškozenou odškodní bez ohledu na to, jaká je tam kvalifikace.

Nehovořil o výši odškodnění ani řádově? Například v miliónech?

Ani řádově žádnou částku neřekl.

Své chování prý přičítá velkému stresu. Z čeho pramenil?

Myslím, že z té situace, která se kolem něj vytvořila. Novináři ho poměrně pronásledují, pořád se o něm píše, zažívá takové neblahé období.

Máte na mysli zveřejnění odposlechů jeho hovorů s Pavlem Bémem, abychom byli konkrétní?

Přesně tak. I ty komentáře k tomu.

Nabídl vám své vysvětlení samotné nehody? Proč k ní vlastně došlo?

On dosud nevypovídal (po sdělení obvinění, pozn. red.) a já bych nerad předbíhal, než svou výpověď uvede orgánům činným v trestním řízení.

My mu to nedoporučujeme, aby okolnosti sděloval médiím před tím, než bude vypovídat před policií. To by nebylo vhodné.

Policejní prezident označil postup policistů, kteří na místě zasahovali, za vysoce nestandardní. Jak ho hodnotíte vy?

Připadá mi nestandardní. Ale v tom, že když jsme v pátek podávali vysvětlení, tak jsme se s vyšetřujícím policistou dohodli, že shledá-li, že tam budou důvody pro zahájení trestního stíhání, že se s námi v pondělí spojí a případné usnesení o zahájení stíhání pošle poštou.

To bývá v devadesáti procentech případů obvyklé. A to se nestalo. Klienta začali nahánět, a poté vznikly ty spekulace, jestli snad neutíká nebo se nevyhýbá trestnímu stíhání.

Na základě těchto spekulací jsem mu doporučil, aby si pro usnesení zašel osobně, respektive aby mu ho doručili osobně do místa bydliště.

Je pan Janoušek připraven stíhání a případný soud absolvovat a nevzdalovat se například z České republiky?

Já předpokládám, že ano. Žádný důvod pro to není, aby se vzdaloval. Ani policejní orgán neshledal důvody pro uvalení vazby. On se rozhodně neskrývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám