Hlavní obsah

Advokát: Pokuta půl miliardy za Promopro? Tak vysokou nepamatuji

Právo, kab
Aktualizováno

Advokát Josef Lžičař je překvapen výší pokuty, kterou udělil pražský finanční úřad Úřadu vlády za předraženou zakázku na zvukovou techniku od firmy Promopro. Samotné udělení pokuty považuje za spravedlivé, proti její výměře se však podle jeho soudu Strakova akademie odvolá.

Článek

„Nepamatuji si uložení takto vysoké pokuty. Ale neznám samozřejmě důvody, které k ní vedly. Sankce musejí být uděleny rozumně, pokud je možné sjednat nápravu. Principiálně si myslím, že by Úřad vlády neměl být vyňat ze zodpovědnosti a mělo by být možné mu pokutu uložit, ale musí se přihlédnout k míře zavinění a protiprávnímu konání,“ řekl advokát Lžičař Právu. Soudí, že proti výměře se bude Úřad vlády pravděpodobně bránit.

Foto: Petr Horník, Právo

Advokát Josef Lžičař

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán nechtěl konání pražského finančního úřadu hodnotit. „Jako úředník ministerstva financí nemůžu komentovat činnost podřízeného úřadu,“ objasnil.

Babiš: Ať pokutu zaplatí ODS

„Je to bohužel kostlivec ve skříni, který nám tu zůstal po minulých vládách. Teď je celá věc v rukou daňové správy, která bude nepochybně postupovat v souladu s příslušnými zákony,“ napsal Novinkám.cz premiér Bohuslav Sobotka.

Výši pokuty považuji za naprosto absurdní. Očekávám, že se Úřad vlády odvolá, tím spíš, že jeho odborní pracovníci se pod smlouvu - na rozdíl ode mne - podepsali
bývalý vicepremiér Alexandr Vondra

„Stát si ty prachy strčí z jedné kapsy do druhé,“ poznamenal exministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Pokutu vnímá pouze jako symbolický akt.

„Je to spíš jen tak pro potěšení obecenstva,“ míní poslanec. Doufá, že kvůli kauze Promopro nebude potrestán pouze Úřad vlády, ale samotní viníci, kteří o sporné zakázce v době českého předsednictví rozhodovali. Nikoho konkrétního však prý na mysli neměl.

Ministr financí Andrej Babiš má zase zcela jinou představu o tom, kdo situaci zavinil. „Pokutu by měla zaplatit ODS,“ napsal v SMS.

„Výši pokuty považuji za naprosto absurdní,“ napsal Právu někdejší vicepremiér odpovědný za přípravu českého předsednictví EU Alexandr Vondra.

Úřad zvažuje odvolání

O uložení obří pokuty jako první informoval deník Právo. Sankce ve výši 551 miliónů korun je ještě vyšší, než stála samotná zakázka. Za zajištění audiovizuální techniky v době českého předsednictví EU stát firmě Promopro zaplatil 525 miliónů korun. Žalobci tvrdí, že tato cena byla předražená o 388 miliónů korun.

Zaplacení pokuty ve výši půl miliardy korun může ohrozit chod úřadu vlády. Na svůj provoz má totiž celkem 734 miliónů korun. Vedoucí úřadu vlády Pavel Dvořák proto zvažuje, že se proti výměře odvolá. „Musíme se pokusit nejen minimalizovat možné škody a neohrozit činnost vlády, ale zajistit i plnou součinnost s orgány činnými v trestním řízení v kauze Promopro,“ řekl Právu.

Loni v prosinci bylo v kauze Promopro týkající se zakázky na zajištění audiovizuální techniky v době českého předsednictví EU obžalováno 12 lidí. Chybí mezi nimi tehdejší vicepremiér Alexandr Vondra (ODS), který byl za přípravu českého předsednictví odpovědný a měl zakázku také na starosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám