Hlavní obsah

Adam Rykala

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Adam Rykala je český politik, člen ČSSD a bývalý poslanec. Do Sněmovny byl zvolen v roce 2010 za Moravskoslezský kraj. Tehdy to byl nejmladší poslanec v zemi, bylo mu pouhých 23 let.

Rykala se narodil 3. září 1986 v Ostravě. Vystudoval tamní gymnázium, později absolvoval Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské - technické univerzity Ostrava, kde získal inženýrský titul v oboru eurospráva.

V letech 2006 až 2009 pracoval jako operátor zákaznického centra Telefónica O2.

V první polovině roku 2009 působil jako asistent poslance Jaromíra Chalupy.

Do ČSSD vstoupil už ve svých osmnácti letech v roce 2005. Hned následujícího roku byl zvolen do zastupitelstva Městského obvodu Ostrava - Jih. Další rok se stal 1. místopředsedou Mladých sociálních demokratů.

Zastupitelem Ostravy byl až do roku 2010. Do úřadu byl pak znovu zvolen v roce 2014, kdy se stal také členem rady městského obvodu. V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Moravskoslezského kraje. Z postu ale v roce 2014 odstoupil kvůli úspěchu v komunálních volbách.

V parlamentu byl ověřovatelem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a také členem Stálé komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. Chtěl se rovněž zabývat otázkami životního prostředí.

Do Sněmovny byl znovu zvolen i po rozpadu vlády v roce 2013. V roce 2017 však už znovu zvolen nebyl, protože byl vedením strany vyškrtnut z kandidátky.

Mladí prý volili značku

Tvrdí, že by se mladí měli více míchat do politiky a že je škoda, že více nevolili stranu, která má pro ně prý výborně připravený program - tedy ČSSD. Dále říká, že v Evropě jsou mladí lidé spíše orientovaní na levici, ale u nás zkrátka povětšinou prý volili „značku” (TOP 09) a často údajně bez znalosti stranických programů.

Od roku 2014 čelí Rykala obvinění, že zajišťoval pracovní posty pro členy své rodiny, dosazoval příbuzné na stranickou kandidátku a nečestně získal obecní byt.

Je ženatý a má dvě děti.

Články k tématu