Hlavní obsah

Absolvent plzeňských práv dostal od Prahy 5 luxusní pronájem

– Praha/Plzeň
Právo, Petr Janiš

Propletenec vztahů kolem plzeňských práv se přelévá na Prahu 5, jíž vládne kontroverzní starosta Milan Jančík (ODS). Velice výhodný nájem prostor v bývalé mateřské škole v luxusní čtvrti na Hřebenkách získala od Jančíkovy radnice Vysoká škola Karla Engliše (VŠKE), jejímž majitelem a šéfem dozorčí rady byl další absolvent plzeňských práv, Jan Harangozzo.

Článek

Ukázalo se, že Harangozzo dokázal plzeňskou právnickou fakultu vystudovat za dva měsíce. V době, kdy vedl dozorčí radu VŠKE, škola expandovala z Brna do Liberce, Prahy 5 a do Karlových Varů. Za pronájem asi 425 metrů čtverečních velice lukrativních prostor v pražské Švédské ulici radnici platí podle smlouvy, jejíž kopii má Právo k dispozici, necelých 14,5 tisíce korun měsíčně.

Jančík působil v radě školy. Harangozzo opustil post šéfa dozorčí rady školy na jaře 2006. Letos na jaře radní Prahy 5 zachovali nápadně výhodný nájem a souhlasili s tím, aby se budova v pražské Švédské ulici pronajímala místo akciové společnosti VŠKE její servisní organizaci s názvem Vzdělávací institut Karla Engliše, s. r. o. Harangozzo svůj vztah k Jančíkovi rozebírat nechtěl.

Chtějí práci Češkové

Kvůli spojení lidí kolem Jančíka s plzeňskými právy se v pátek obrátili na prozatímního děkana plzeňské právnické fakulty Jiřího Pospíšila opoziční zastupitelé Prahy 5 a Černošic. Chtějí, aby prověřil možné klientelistické vztahy na škole.

Podle čtyř podepsaných zastupitelů a předsedy výboru KDU-ČSL v Praze 5 Libora Galatíka by měl Pospíšil zveřejnit práce několika politiků. Jmenovali europoslankyni Andreu Češkovou, poslance a starostu Černošic Aleše Rádla a starostu Prahy 5 Milana Jančíka (všichni ODS).

„Máme pochybnosti o kvalitě studia podobných ,politických studentů‘ a dovolujeme si vás znovu požádat o brzké zveřejnění všech studijních informací a diplomových a disertačních prací,“ napsali Pospíšilovi opozičníci.

Rádl má jednu ze svých poslaneckých kanceláří ve smíchovských Ženských domovech. Starosta Jančík působí v dozorčí radě společnosti založené profesorem plzeňských práv Přemyslem Rabanem, která má část Ženských domovů přes kritiku zdejší opozice od radnice v nevýhodném pronájmu. Zprávy, že zde mají mít právnické kanceláře bývalý děkan Jaroslav Zachariáš či proděkan Ivan Tomažič, se ale nepotvrdily.

Jančík nechal novináře nahlédnout do svých studijních prací, kopie ale neposkytl.

V Praze 5 rozvíjel své podnikatelské aktivity další exponent z plzeňské fakulty, prezident hospodářské komory Petr Kužel. Působil ve stavební firmě Kert, která od Prahy 5 dostávala zakázky. Kužel, který plzeňskou fakultu ještě studuje, nyní spolurozhoduje arbitráž státu spolu s jejím bývalým proděkanem Milanem Kindlem s firmou Diag Human.

Reklama

Výběr článků

Načítám