Hlavní obsah

A zase to pivo. Babiš chce znovu otevřít debatu o snížení DPH na točené

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce v koalici znovu otevřít debatu o tom, aby se snížila daň z přidané hodnoty (DPH) na točené pivo na 10 procent. Babiš to řekl při čtvrteční návštěvě jedné z restaurací, kam se přišel podívat na funkčnost elektronické evidence tržeb (EET). Koalice se přitom v říjnu dohodla, že současná vláda už nižší DPH na pivo či potraviny řešit nebude.

Babiš chce znovu debatovat o snížení DPH na pivoVideo: Novinky

 
Článek

„Chodím po hospodách, tak pro mě je to samozřejmě velice cenná zkušenost mluvit s těmi lidmi, kteří EET provozují. Teď jsme byli v typické hospodě, kde mají jenom točené pivo a mě samozřejmě mrzí, že jsme nesnížili to DPH na pivo, takže já to budu znovu navrhovat,“ řekl Novinkám Babiš.

Ministr financí už nižší daň u točeného piva navrhoval dvakrát, poprvé ji chtěl změnit z 21 na 10 procent, podruhé na 15 procent. Argumentuje tím, že to při zavedení EET uleví hospodským, kteří neprodávají jídlo.

„Je tam jistota, že to skončí v těch hospodách. Když budeme snižovat DPH na potraviny, tak tam ta jistota není,“ podotkl Babiš.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Koalice už nižší DPH na pivo a potraviny řešila několikrát, nedokázala se však shodnout. Snížení daně u základních potravin na 10 procent prosazovala ČSSD, s tím zase nesouhlasil Babiš. Koaliční strany proto daly téma k ledu a na konci října se dohodly, že současná vláda už se tímto tématem nebude zabývat.

Výběr článků

Načítám