Hlavní obsah

A co ostatní oběti tunelářské epidemie? Babiš je proti odškodnění klientů H-Systemu státem

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) si nemyslí, že by klienty zkrachovalé společnosti H-System měl odškodňovat stát. Podle premiéra by to bylo nefér vůči lidem, kteří v minulosti doplatili na jiné kauzy a na žádné odškodnění nedosáhli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš po jednání s kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí Janou Maláčovou.

Článek

Babiš se ke kauze H-System vrátil na Facebooku a nepřímo tak reagoval na slova předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala, který minulý týden po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že do kauzy H-System by měl vstoupit stát. [celá zpráva]

Premiér na tato slova reagoval po svém. „Někdo říká, že by měl ten průšvih za víc než dvě miliardy, který tehdy způsobil pan Smetka a spol, zaplatit stát. Tak fajn, a co by na to řekli lidi podvedení v ostatních kauzách?” položil si otázku a vyjmenoval několik kauz především z období transformace v 90. letech.

„Třeba jen v Union bance uvízlo 75 tisíc věřitelů okradených o 17 miliard. A co kauza Trend, litoměřické fondy, Agrobanka, IPB, Harvardské fondy, CS fondy, Motoinvest, Futurum Aurum, kampeličky, Key Investments?” položil si otázku a označil kauzy za „tunelářskou epidemii”, kterou přičetl na vrub ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (vpravo) po jednání zástupců bytového družstva Svatopluk s konkurzním správcem Josefem Monsportem. Přihlíží senátor Jiří Čunek (druhý zprava) a Martin Junek (vlevo)

Premiér se snaží moderovat jednání mezi správcem konkurzní podstaty Josefem Monsportem a sdruženími, která zastupují poškozené klienty společnosti. Části z nich nicméně nyní hrozí, že se na základě verdiktu Nejvyššího soudu budou muset vystěhovat ze svých domů, které si po krachu H-Systemu dostavěli.

Experti upozorňují, že případné odškodnění všech klientů H-Systemu by mohlo vést k vlně žalob. [celá zpráva]

„Poslední slovo bude mít ale vždycky soud. Na to máme justici, aby v takových případech rozhodovala, ne politici,” připomněl Babiš, který si momentálně užívá dovolenou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám