Hlavní obsah

Tunel Blanka se otevřel, zatím jen na den a pro pěší

Novinky, Ondřej Kořínek

Tunel Blanka si v sobotu 15. října prohlédly tisíce obyvatelů Prahy. Stavitelé si v některých částech dali den volna, aby ukázali lidem, jak práce pokročily.

Foto: Ondřej Kořínek

Tunel Blanka

Článek

Kdo si chtěl v chladnou, ale slunečnou sobotu vypravit na neobvyklou procházku Prahou, mohl zvolit její podzemí a prohlédnout si budoucí záchranu pražských řidičů - tunel Blanka. Do podzemí Prahy vedla cesta z ulice Milady Horákové, kde jste u vstupu mohli dostat mapu a děti bonbóny.

O kousek níž byla k vidění už pokročilá část stavby tunelu, kde již návštěvníci nepotřebovali helmu. V této části byl k vidění tunel, jeho technické specifika, ale také videoprojekci o průběhu stavby. Ochotni pracovníci Metrostavu zvědavcům zodpověděli všechny jejich otázky.

Po skoro kilometrové trase byl k vidění tunel a jeho výstavba z venku. Na tomto místě většina návštěvníků obdivovala, jak hluboko pod zemí jsou. Před vstupem do dalšího, více rozestavěného tunelu bylo zapotřebí vzít si helmu. Zřejmě také proto, že se procházelo pod místem propadu zeminy v červenci minulého roku.

V této části prohlídky návštěvníci mohli vidět železné konstrukce připravené na zalití betonem. Stroje a lešení na výstavbu nebo také prezentaci Báňské záchranné služby. K vidění byla také sv. Barbora, patron horníků a tunelářů. V cíli byla rozestavěná venkovní část a další části tunelu, ve kterých se i při prohlídce intenzivně pracovalo.

Děti a jejich rodiče po opuštění tunelu mohli ještě využít možnost podívat se a posadit své ratolesti do pracovních strojů, které byly připraveny pro návštěvníky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám