Hlavní obsah

Kvůli justičnímu paláci stát zbytečně utratil desítky miliónů

Právo, Petra Timoumiová
PRAHA

Než ministerstvo spravedlnosti v Praze 10 postavilo justiční areál, muselo zbourat budovy, v nichž dříve fungovala nemocnice Na Míčánkách. Podle předsedy Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela byl mezi padlými objekty také jeden nový nejméně za 55,5 miliónu korun. Resort spravedlnosti se přitom brání, že veškeré zničené prostory byly nefunkční.

Článek

"Byly to objekty opuštěné a neschopné provozu," sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Pavel Staněk.

Pavilón byl v 90. letech první vlaštovkou chystané rekonstrukce a dostavby nemocnice, která patřila ministerstvu vnitra. To na ni ale dál nemělo peníze. Rozhodnutím vlády o restrukturalizaci lůžkového fondu v roce 1997 zanikla a její práva a závazky přešly pod nemocniční zařízení Královské Vinohrady.

"Mám pocit, že to bylo z finančních důvodů. Navíc proč by vnitro mělo mít vlastní nemocnici, když policisté mohou využívat jakákoli jiná zařízení. Rozhodli jsme, že to je zbytné zařízení, navíc kvalita péče nebyla nijak zvláštní, prostory byly v dost nevyhovujícím stavu," řekl tehdejší ministr vnitra Jan Ruml, který o převodu rozhodl. Smlouvu podepsal až jeho následovník Jindřich Vodička. 

V pavilónu měla být chirurgie

Zdravotnictví po třech letech Míčánky bezúplatně postoupilo ministerstvu spravedlnosti, které začalo budovat prostory pro soudce a žalobce. Místo nemocnice, na jejíž renovaci se podle resortu vnitra původně počítalo se 140 milióny korun, nakonec vyrostl justiční objekt, který stál přes 2,5 miliardy korun. "A pavilón zbořili, justičním požadavkům nevyhovoval," připomíná předseda Engel. Do objektu se podle pamětníků měla nastěhovat chirurgie.

Vinohradská nemocnice měla výměnou za bezúplatný převod získat peníze na výstavbu nového pavilónu. Podle Engela na něj měla získat 97 miliónů, ale dodnes není zcela dokončen a není plně funkční. "Mám ale pocit, že vinohradská nemocnice stejně celou slibovanou částku nedostala," konstatuje předseda.

Nad plýtváním prostředků vynaložených na vstupní objekt nevěřícně kroutí hlavou. "Celý převod byl špatný, drahý a nesmyslný krok. Je mi z toho trochu smutno," podotýká Engel, podle něhož si mělo vnitro nemocnici ponechat a rekonstrukci dokončit. "Justičních budov je jak hub, zatímco pro zdravotnictví peníze nejsou. Je to důkaz toho, že zdravotnictví asi táhne za krátký provaz," dodává.

Nemocnice Na Míčánkách nabízela zhruba 110 lůžek. Fungovala tam nejrůznější oddělení včetně interny, kardiologie, neurologie, chirurgie a nechyběla ani ambulance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám