Hlavní obsah

Topolánek se sešel s Paroubkem, velká koalice prý není reálná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek se v pondělí odpoledne sešel se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Paroubek poté prohlásil, že velká koalice, kterou prosazoval, není reálná. O této variantě by ale měly ještě v úterý obě strany jednat v širším formátu. ODS podle Paroubka nebere velkou koalici jako prioritní variantu.

Článek

"Já si myslím, že s velkou koalicí politika ODS příliš nepočítá," řekl po schůzce Právu Paroubek.  Za variantu "definitivního" povolebního uspořádání soc. dem. zmínil návrh lidovců, a to vlády ODS s ČSSD a KDU-ČSL.

Schůzka Paroubka s Topolánkem se podle dostupných informací měla konat odpoledne v premiérském sídle, Kramářově vile. Pravděpodobně se na ní domluvili jen oba předsedové. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, kterému se představa velké koalice nezdá, o jednání nevěděl.

Podle Škromacha nyní panují na politické scéně především dohady. "Myslím, že by pan prezident měl vystřelit ze startovní pistole," poznamenal pro Právo Škromach. Připomněl, že Klaus chtěl původně jednání začít hned po volbách. Škromach si myslí, že situaci ztěžuje fakt, že strany mají před sjezdy a kongresy.

"Zaregistroval jsem opět, že Mirek Topolánek chce urychlovat volby apod. To je útěk od zodpovědnosti: v situaci, kdy není jeden člověk schopen postavit vládu, hned vypisovat nové volby," konstatoval.

ODS prosazuje dočasnou vládu, která by Česko dovedla k předčasným volbám příští rok. Velkou koalici dlouhodobě odmítá.

Topolánek se sešel i s Bursíkem

Dopoledne se Topolánek už sešel s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem. Diskutovali spolu o novele ústavního zákona, která by umožnila rychlejší rozpuštění Sněmovny. Topolánek slíbil, že se ODS zúčastní předložení návrhu ve Sněmovně. [celá zpráva]

Zelení souhlasí s předčasnými volbami. Nebrání se jim ani komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám