Hlavní obsah

Vlček chce vrátit politikům tisíce na dopravu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Parlamentní funkcionáři možná nebudou již brzy muset řešit dilema, zda si od Sněmovny či Senátu vezmou služební automobil s kartou na benzín a tím se připraví o velkou část desetitisícových náhrad na dopravu, anebo si ponechají plné náhrady, ale ztratí nárok na služební octavii.

Článek

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) v pátek přišel s návrhem novely tzv. platového zákona. Podle něj parlamentní funkcionáři dostanou plné cestovní náhrady i se služebním vozem, avšak benzín do něj si budou muset hradit z náhrad. Ty dosahují podle místa bydliště od 21 400 Kč do 32 000 korun čistého měsíčně.

Od loňského října stojí v parlamentních garážích přes dvě desítky octavií (zhruba tři čtvrtě miliónu korun za kus) a poslanci o ně nemají zájem, protože jsou pro ně výhodnější plné cestovní náhrady. Parlament však nemůže vozy prodat, neboť funkcionáři mohou jeden měsíc auta používat a pobírat jen patnáct procent cestovních náhrad, další měsíc je pak vrátit a nechat si vyplatit náhrady v plné výši. Vlček chce svým návrhem tuto situaci řešit.

Spletitý stav nastal loni v říjnu, kdy obě parlamentní komory schválily změnu zákona, kterou prosadil někdejší lidovecký šéf Miroslav Kalousek. Chtěl tím odstranit duplicitu spočívající v tom, že funkcionáři používali služební vůz s kartou na 500 litrů benzínu měsíčně a k tomu měli stejné cestovní náhrady jako všichni ostatní poslanci a senátoři, kteří ale služební vůz k dispozici nemají.

Vlček návrh přidal k jinému zákonu

"Ani jsem si nevšiml, že se to má změnit," řekl v pátek Právu Kalousek a dodal, že to proto nemůže nijak komentovat. Vlček přednesl svůj návrh bez bližšího zdůvodnění v rámci rozpravy k úplně jinému zákonu. Později na dotaz Práva prohlásil, že na této variantě se dohodl s šéfy klubů. "Zdá se být nejprůchodnější," uvedl Vlček.

Na služební octavie mají nárok předsedové klubů, výborů a stálých parlamentních delegací. K dispozici je má také předseda a místopředsedové parlamentních komor. Ti kromě toho využívají luxusní BMW s řidičem, přičemž Kalouskova změna se jich netýkala. Vedení komor nemá zvláštní příplatek na dopravu, ale jedinou náhradu na reprezentaci a další potřeby. U šéfů Sněmovny a Senátu dosahuje 31 tisíc korun čistého měsíčně, u místopředsedů 28 800 Kč.

O definitivní změně platového zákona by měli poslanci hlasovat za několik dnů při pokračování schůze komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám