Hlavní obsah

Politologové: výsledky mohou posílit jednání o velké koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky voleb do Senátu by podle některých politologů mohly ovlivnit dosud neúspěšné vyjednávání o nové vládě a mohly by vyústit ve vznik velké koalice ODS a ČSSD, nebo alespoň v jejich dohodu o změně volebních systému v jejich prospěch.

Článek

Obě strany mají nyní ústavní většinu i ve Sněmovně, i v Senátu. Mohly by tak přijmou zákon, který by omezil měnší strany. Předseda ODS Mirek Topolánek to ale ostře odmítl. řekl, že podobná spekulace je urážlivá. Podle politologů si to ale nemusí myslet celá ODS.

Politolog Tomáš Lebeda považuje Topolánkova slova o tom, že otázky na velkou koalici jsou urážlivé, za politické gesto. V České televizi (ČT) upozornil, že většina obou stran ve Sněmovně a v Senátu je objektivní věc. Poznamenal, že to nemusí být Topolánek, kdo by spolupráci s ČSSD musel dohadovat. Topolánek má podle něj silnou pozici, ale v ODS je řada politiků s jinými preferencemi vůči ČSSD, kteří by mohli být ochotní spolupracovat se sociálními demokraty.

Zbořil: výsledky nejsou pro prezidenta vodítko

Politolog Zdeněk Zbořil řekl, že volby nepřinesou příliš radosti prezidentu Václavu Klausovi, který již dříve oznámil, že až po komunálních a senátních volbách vybere politika, který by sestavil novou vládu. Zbořil si myslí, že pro Klause výsledek voleb příliš velkým vodítkem není.

Připustil ovšem, že prezident by se mohl inspirovat výsledkem komunálních voleb a tím, že v některých městech po nich začaly spontánně vznikat velké koalice. Zbořil nevyloučil, že Klausovy úvahy by se mohly ubírat tímto směrem, i když by se velká koalice nemusela omezit jen na ODS a ČSSD, ale případně i jiné strany.

Politolog Bohumil Doležal řekl, že výsledky senátních voleb vyjednávání o vládě a osobě premiéra moc neovlivní. I on ale připustil, že by se mohly posílit tendence k velké koalici. Politolog Josef Mlejnek jr. v ČT obecně řekl, že výsledky voleb ovlivní zejména vyjednávání mezi stranami. Nejprve podle něj musí být dohoda stran a pak asi prezident vybere premiéra a politika, který sestaví novou vládu.

Politolog Daniel Kunštát si nemyslí, že by výsledky senátních voleb mohly zamíchat kartami na celostátní úrovni - už z toho důvodu, že žádná z obou největších stran nezaznamenala ani drtivý úspěch ani drtivou prohru. Jedinou zajímavostí je podle něj možnost dát dohromady ústavní většinu v obou komorách. "Všichni víme, že žádné politické uspořádání nemůže vzniknout bez dohody ČSSD a ODS. Ať už uvažujeme o předčasných volbách, nebo vládě s delším mandátem," řekl. Soudí také, že dohoda obou nejsilnějších politických uskupení je i v zájmu prezidenta Klause, na němž bude další vývoj na politické scéně záležet především.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám