Hlavní obsah

Ze senátních voleb se radují všichni kromě komunistů

Právo, Novinky, fia, gö

Výsledky druhého kola senátních považuje většina stran za úspěch. ODS získala 14 mandátů, a má tak v horní komoře nadpoloviční většinu 41 z celkových 81 křesel. Spokojena je i ČSSD, která obsadila šest křesel. Veselí zavládlo také ve volebním štábu lidovců, kteří do Senátu dostali čtyři své zástupce. Naopak zklamání přinesly volby KSČM, která nezískala ani jedno křeslo.

Článek

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl České televizi, že úspěch občanských demokratů je fantastický. Zároveň se ohradil proti úvahám o ústavní většině s ČSSD. "Ty spekulace pokládám za urážlivé. Za důležitější pokládám ústavní většinu s KDU-ČSL," řekl Topolánek. [celá zpráva]

Předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka pro ČT neskrýval nadšení: "Ten výsledek je vynikající. Můj odhad byl menší. Výsledek jasně ukazuje, že v této zemi jsou pravicoví voliči."

Podle Sobotky také volební výsledek dává občanským demokratům nárok, aby jejich zástupce opět stanul v čele horní komory. Sobotka řekl, že pokud ho klub nominuje, bude se o funkci ucházet a předpokládá, že bude i zvolen.

ČSSD je spokojena

Předseda ČSSD Jiří Paroubek považuje výsledky za velmi dobré: "Jsem spokojen. Máme víc senátorů, než jsme obhajovali." Taktika, se kterou šli sociální demokraté do senátních voleb, se podle Paroubka ukázala jako správná. "V dalších volbách můžeme být důstojným soupeřem občanské demokratické straně," uvedl pro ČT.

Předsedkyně klubu senátorů KDU-ČSL Ludmila Müllerová řekla, že zastoupení KDU-ČSL je velmi důstojné. "Považovala bych to za úspěch. Ve srovnání s obdobím, kdy kandidovala čtyřkoalice, je to víc než jasné, že lidovci do Senátu patří," řekla ČT Müllerová.

Komunisté jsou zklamáni, že nezískali ani jedno senátorské křeslo. A to přesto, že měli ve hře  tři kandidáty. "Můžeme ale poděkovat našim voličům za hlasy a také za to, že do volebních místností přišli. Většina lidí na Senát dlouhodobě rezignuje, takže politické strany, vyjma ODS, nedokáží zmobilizovat k účasti voličů tak úspěšně," řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Soudí, že ani tak nejde o politická témata, ale hlavně o peníze na kampaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám