Hlavní obsah

ODS a ČSSD budou mít ústavní většinu ve Sněmovně i v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS a ČSSD budou mít ústavní většinu ve Sněmovně i v Senátu. Jejich senátorští kandidáti zvítězí v letošních volbách nejméně v 16 obvodech. Obě strany tak budou mít přinejmenším 49 z 81 senátorů.

Článek

Případná velká koalice těchto stran, kterou ale ODS odmítá, by tak dokázala sama prosadit ústavní změny, jichž se obávají menší strany. Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil tuto skutečnost spíše za zajímavost. 

"Nepředpokládám, že bychom toho využili zrovna s občanskými demokraty," řekl v sobotu České televizi Paroubek. Dříve přitom připouštěl, že by ústavní většina sociálních a občanských demokratů v Senátu mohla ovlivnit vyjednávání o velké koalici.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS zase vzkázal ČSSD, ať s ideou velké koalice nepočítá. "Nebudeme se upínat na velkou koalici," řekl ČT. Dodal, že občanští demokraté nebudou iniciovat změny volebního zákona, které by uškodily menším stranám. "Při jiných zákonech se budeme chovat jako poslední dva roky," poznamenal s tím, že ODS podpoří zákony pravicové nebo středové.

Šéf ČSSD přiznal, že naopak stále počítá s tím, že by mohl být pověřen po neúspěšném pokusu předsedy ODS Mirka Topolánka sestavením vlády on. Jak by pro svůj kabinet chtěl získat hlasy v pravozelené části politického spektra, nechtěl říci. "Pokud budu pověřen jednáním o sestavení vlády, tak se to určitě dozvíte," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám