Hlavní obsah

Stát slaví 88. výročí od založení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika si v sobotu připomíná 88. výročí od založení československého státu. Památku uctí jak přední politici položením věnců u Národního památníku v Praze na Vítkově, tak i svazy bojovníků za svobodu. V den výročí svolává demonstraci také estrémně pravicová Národní strana.

Článek

Dopoledne uctil památku hrdinů, kteří padli za vlast, prezident Václav Klaus. Na Vítkově se na ceremoniálu sešlo asi 500 lidí.

Nad vrcholem přeletěly letouny JAS-39 Grippen a L-159 Alca. Podívat se na ně přišlo mnoho mladých lidí. "Těšil jsem se na techniku a hlavně na gripeny. Bylo to úžasné. Takové efektní," řekl o svém dojmu z oslav student ze Žižkova Tomáš Hašek. "Cítím národní hrdost. Při ceremonii jsme měli mrazení v zádech," řekla Jaroslava Kremerová z Bohumína.

Další lidé přiznali, že přišli ze zvědavosti. "Dojem mám slušný, byl jsem tady mnohokrát už jako kluk. Oslavy jsou na úrovni. Svátek ale nějak neprožívám. Je to jako každý den," řekl asi sedmdesátiletý Karel Kozák.

Věnce k pomníku Jana Žižky položili kromě prezidenta premiér Mirek Topolánek, ministr obrany Jiří Šedivý, předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, pražský primátor Pavel Bém a předsedkyně Československého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

Na Hradčanském náměstí složilo přísahu 500 vojáků, jejichž slavnostnímu slibu přihlížel prezident Klaus. Ten už ráno položil kytici na hrob prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech.

Národní strana chystá demonstraci

Hned dvě demonstrace extrémistů zažije odpoledne Praha. Na Václavském náměstí se sejdou příznivci Národní strany, Vlastenecká fronta se zase vydá na pochod z Palackého náměstí k Vyšehradu.

"Víme o tom a jsme na to připraveni," řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Na ohlášené akce nacionalistů budou podle ní dohlížet policisté. Násilnosti ale nečekají.

Národní strana na demonstraci láká letákem s protimuslimskou tématikou. Policie už prověřuje, zda tím nebyl spáchán trestný čin.

Otevřely se dveře vlády a parlamentu

Lidé také v den výročí budou moci navštívit budovy Poslanecké sněmovny, Senátu a Úřadu vlády. Vše s výkladem průvodců. Místa, kde se běžně scházejí politici, mohou lidé navštívit od 9:00 do 17:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám