Hlavní obsah

Předčasné volby hrozí i Jihlavě

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Jihlava se může dočkat předčasných voleb i v komunálním měřítku. Vítězná ODS se totiž dohodla v rámci koaličních jednání jen se zelenými a s lidovci. Do těsné nadpoloviční většiny jim však scházejí dvě křesla v zastupitelstvu. Sociální demokraté však ve svazku s komunisty a Nezávislými občany Jihlavy (NOJ) nadpoloviční většinu teoreticky mají.

Článek

Trojkoalice v čele s ODS chce účasti komunistů ve vedení města zabránit a jako krajní variantu zvažuje i odstoupení všech svých kandidátů i náhradníků.

Do jihlavského 37členného zastupitelstva bylo zvoleno 11 členů ODS, sedm sociálních demokratů, šest komunistů, čtyři lidé za NOJ a po třech lidovcích, zelených a zástupců SNK ED. ODS se ale po týdnu koaličních vyjednávání může opřít pouze o šest hlasů lidovců a zelených. Mezitím se však stačili domluvit sociální demokraté se SNK ED, NOJ a KSČM.

"Po mnoha letech se opět mají dostat k moci v Jihlavě komunisté i přesto, že občané volebním výsledkem jasně vyjádřili, že si tuto stranu ve vedení města nepřejí," praví se v prohlášení, které aktuálně vydala trojkoalice ODS, KDU-ČSL a SZ.

Podle lídra kandidátky ODS Radka Vovsíka půjde nyní vítěz voleb cestou oslovování jednotlivých lidí za NOJ, kteří jsou v chystané koalici jazýčkem na vahách. Pokud však tento postup koalici ODS nepomůže, mohlo by prý být řešením odstoupení všech kandidátů a tím vyvolání předčasných voleb. "O tomto extrému bych v této chvíli nerad uvažoval. Zatím se zabýváme dobou do pátečního zastupitelstva," řekl Vovsík.

Reklama

Výběr článků

Načítám