Hlavní obsah

Paroubek couvl, nežádá už Pohankův mandát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Michal Pohanka, jenž ve středu vystoupil z klubu ČSSD i ze strany, se v pátek objevil ve Sněmovně. Setkal se s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, který poté prohlásil, že už netrvá na tom, aby Pohanka složil mandát. Poslanec se v předchozích dvou dnech ukrýval na neznámém místě a se špičkami ČSSD nekomunikoval.

Článek

Paroubek po setkání s Pohankou řekl, že si s poslancem vyjasnili některá nedorozumění. Jedním z nich prý bylo, že ČSSD měla na Pohanku vyvíjet nátlak. Předseda ČSSD uvedl, že v programových věcech se Pohanka se sociální demokracií shodne a předpokládá, že v klíčových věcech bude hlasovat stejně jako jeho bývalí spolustraníci. Podle tiskové zprávy ČSSD se oba dohodli na pokračování komunikace a do budoucna také možná na spolupráci poslance s poslaneckým klubem ČSSD.

Pohanka přišel v pátek do jednací síně mezi prvními, po chvíli se odebral s místopředsedou poslanecké frakce ČSSD a svým někdejším nadřízeným z ministerstva zdravotnictví Davidem Rathem do přilehlých kuloárů.

Pohanka se ke svému případu veřejně nevyjádřil. Mluvčí ČSSD Květa Kočová uvedla, že poslanec už "z bezpečnostních důvodů" Sněmovnu opustil. Podle svědků poslance doprovázela ochranka.

Pohankův odchod z ČSSD a jejího poslaneckého klubu by mohl změnit doposud vyrovnaný poměr sil ve dvousetčlenné Sněmovně.  Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se toho však neobává. "Pro ČSSD je nejdůležitější to, že poměr sil ve Sněmovně zůstal zachován tak, jak rozhodli voliči," řekl Právu Sobotka.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je možné, že Pohanku vydírají bezpečnostní složky, nebo že jeho odchod má být výměnným obchodem s ODS. [celá zpráva]

Občanští demokraté to odmítli. Sám Pohanka dříve v prohlášení zdůvodnil svůj krok údajnou nespokojeností s chodem ČSSD. Uvedl také, že necítí tlak ze strany policie, ale z ČSSD. [celá zpráva]

Pohankův hlas by při sestavování nové vlády mohl být rozhodující. Pravice by díky němu mohla získat 101 hlasů, což by jí umožnilo získat důvěru ve Sněmovně. Pohanka dříve uvedl, že se bude chovat jako nezávislý poslanec.

Michal Pohanka

Narozen 13. dubna 1969 v Brně, kde také žije. Členem ČSSD je od roku 1990.

Únor 2000 - jmenován do funkce náměstka pro řízení úřadu ministerstva zdravotnictví a po několika měsících do funkce prvního náměstka ministra zdravotnictví

Červenec 2002 - jmenován ředitelem Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Listopad 2005 - září 2006 - náměstkem ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Červen 2006 - zvolen do Sněmovny za ČSSD 

Říjen 2006 - oznámil, že vystupuje z poslaneckého klubu ČSSD, poslanecký mandát si ale ponechal

Reklama

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám