Hlavní obsah

Než Pohanka zmizel, s kolegy nehlasoval

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslance Michala Pohanku jeho kolegové naposledy viděli, když v úterý večer opouštěl jednání mandátového a imunitního výboru. Na něm se nepřipojil k návrhu zahájit disciplinární řízení s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) za to, že na veřejném jednání Sněmovny obsáhle citoval z utajovaného materiálu o odposleších. Za to by Pospíšilovi mohla hrozit pokuta od výše jeho měsíčního platu (asi 110 tisíc korun).

Článek

Podle svého šéfa Miloslava Kaly (ČSSD) výbor probíral dva právní názory, které říkaly, že Pospíšil porušil a neporušil zákon. "Potom pan Pohanka vystoupil v rozpravě. Pro nás to bylo překvapení, když se přidal k druhému názoru," uvedl Kala. Pohanka se tím vlastně postavil proti názoru klubu ČSSD, který chtěl, aby se Pospíšil za veřejné čtení utajené zprávy podrobil disciplinárnímu řízení. Dříve jeho kolegové nezaznamenali, že by se nějak na jednáních projevoval.

Když se hlasovalo o doporučení poslancům zahájit řízení s Pospíšilem, Pohanka se zdržel. Ostatní z ČSSD a komunista Josef Vondruška byli pro. Proti bylo pět členů ODS a Olga Zubová (zelení).

"Říkal jsem si, že (Pohanka) ví, že usnesení stejně neprojde a že svým hlasováním chtěl naznačit ODS, kdyby zase někdy bylo něco proti němu, aby mu to jakoby vrátili. Přišlo mi, že to je soukromá iniciativa, signál, který neohrozí většinu. Až druhý den jsem si uvědomil, že už večer byl rozhodnutý, co udělá," přiblížil Kala.

Podle něj se po hlasování o elektronickém registru majetkových přiznání pro poslance před půl desátou večer Pohanka zvedl a rychle odešel. Od té chvíle ho jeho kolegové nespatřili.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám