Hlavní obsah

Topolánek: na disko mezi hroby jsem neměl chodit

Právo, ada, nig
PRAHA

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek uznal, že udělal chybu, když se před týdnem účastnil party spojené s diskotékou v národním památníku na Vítkově, kde byli pochováváni hrdinové odboje. "Přijal jsem pozvání, to místo mě zarazilo, přesně jsem nevěděl, kam jedu," zdůvodnil svou účast Topolánek v odpovědi na interpelaci Kateřiny Konečné (KSČM).

Článek

Premiér dodal, že místo pro večírek či raut opravdu působilo morbidně, a proto brzy odešel. Popřel přitom, že by někdo z účastníků tančil na hrobech. Odmítnutí či neodmítnutí pozvání přirovnal premiér k přísloví: buď si koupíte cedník, který teče, nebo zalepíte díry a cedník necedí. Dodal, že na akci byl pozván také prezident republiky.

Topolánek ale nesouhlasí s tím, že mohlo dojít k zneuctění místa. "Místo bylo zneuctěno už tím, že tam měl hrob masový vrah Klement Gottwald," prohlásil. Podle něj by však Národní muzeum, kterému památník patří, mělo napříště více vážit, jaké akce do něj pustí.

Party pořádala firma manželky středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS), která se zabývá dovozem a prodejem luxusních hodinek. Pozvání vedle Topolánka a Bendla přijali mj. místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS) či bývalý místopředseda federální vlády a ODS, současný poradce prezidenta Miroslav Macek, europoslanec Jan Zahradil a ministr dopravy Aleš Řebíček.

Topolánek dodal, že takové večírky nepatří na žádná místa obdobného charakteru, jako je památník na Vítkově. Odmítl ale podezření Konečné, že se účastí dopustil výtržnosti. "V tom případě bych chtěl být obviněn současně z výtržnosti, protože jsem si nedávno vykračoval po poli ve Slavkově, kde jsou hroby z bitvy tří císařů," řekl.

Anketa

Udělal podle vás Mirek Topolánek chybu, když se zúčastnil party na Vítkově?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 14878 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám