Hlavní obsah

ČSSD marně hledá poslance Pohanku, ten se skrývá

PRAHA

Sociální demokracie celou středu hledala svého poslance Michala Pohanku, který ráno oznámil, že se rozhodl vystoupit ze strany. Strana chce, aby jí své rozhodnutí vysvětlil. Pohanka se neúčastnil jednání Sněmovny, z něhož se z osobních důvodů omluvil, a není k zastižení ani v místě bydliště. Telefony nezvedá.

Článek

"Doufám, že Pohanka si v nejbližší době zapne svůj mobilní telefon, protože tam má spoustu promeškaných hovorů (...) a předstoupí před náš poslanecký klub," řekl večer v rozhovoru pro Radiožurnál předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Serveru aktuálně.cz Pohanka řekl, že se skrývá na neznámém místě. Zopakoval, že po něm Hašek při vzájemném rozhovoru chtěl, aby ze strany odešel. Když to odmítl, Hašek mu sdělil, že to bude mít teď hodně těžký, protože po něm teď půjde policie.

Pohanka v rozhovoru odmítl, že by měl strach z policie. "Jestli jsem pod nějakým tlakem, tak ho cítím z ČSSD, ne z policie," řekl Pohanka serveru. Krok prý zvažoval už nějakou dobu, ale nechtěl narušil volby. Nyní se cítí jako nezávislý poslanec a to, zda podpoří případnou vládu ODS, bude zvažovat.

Ranní prohlášení

Pohanka ve středu ráno vydal prohlášení, že chce vystoupit ze strany i z poslaneckého klubu, protože se mu nelíbí způsob jednání ČSSD. "Zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se nediskutuje, ale poroučí," uvedl Pohanka v prohlášení. Jeho celé znění najdete ZDE.

Důvodem debaty bylo to, že Pohankovo jméno padlo v reportáži TV Nova v tzv. kauze Budišov. Pohanka prý měl přijmout úplatek. Hašek ale odmítá, že by Pohanku nutil k vystoupení ze strany. Chtěl po něm, aby vše vysvětlil.

ČSSD tvrdí, že Pohanka dobře věděl, že strana v takových případech uplatňuje presumpci viny, tedy že členy, kteří jsou podezřelí z nějakého trestného činu, považuje za vinné, i když je soud ještě o vině nerozhodl.

Není ani doma

Kde jeho nadřízený je, neví ani Pohankův asistent Michal Bortel. Pohanka nezvedá telefon, na SMS prý neodpovídá. "Od rána to vypadá na celostátní hru zvanou Strana hledá svého poslance. Ten se však propadl do země, neví o něm ani jeho maminka," řekl Bortel.

Hašek: Žádný jiný poslanec neodchází

Podle některých spekulací se z ČSSD chystá odejít více lidí, kterým se nelíbí způsob komunikace ve straně. "Není žádný poslanec sociální demokracie, který by uvažoval nebo avizoval, že má v úmyslu odejít z poslaneckého klubu nebo opustit řady ČSSD," dementoval spekulace Hašek.

Michal Pohanka

Narozen 13. dubna 1969 v Brně, kde také žije. Členem ČSSD je od roku 1990.

Únor 2000 - jmenován do funkce náměstka pro řízení úřadu ministerstva zdravotnictví a po několika měsících do funkce prvního náměstka ministra zdravotnictví

Červenec 2002 - jmenován ředitelem Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Listopad 2005 - září 2006 - náměstkem ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Červen 2006 - zvolen do Sněmovny za ČSSD 

Říjen 2006 - oznámil, že vystupuje z poslaneckého klubu ČSSD, poslanecký mandát si ale ponechal

Podle některých politiků žádal Pohanka o ochranu policii. Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že mu někdo telefonoval a řekl, že Pohanka žádal policii o ochranu před "někým z ČSSD". [celá zpráva] Sociální demokraté zase tvrdí, že Pohanku mohl sledovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a získané informace použít proti ČSSD. "Podle mých informací, možná nepotvrzených, jej (Pohanku) včera někdo navštívil z policie," řekl v Ostravě předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se chce s poslancem ještě ve středu setkat, i když nikdo neví, kde je.

Reklama

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám