Hlavní obsah

Topolánek: Pohanka prý požádal o policejní ochranu

Právo, Novinky, ČTK, Josef Gabzdyl
OSTRAVA

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že mu někdo telefonoval a sdělil mu, že poslanec Michal Pohanka požádal o policejní ochranu. Údajně před někým z ČSSD. Topolánek to řekl Radiožurnálu. Pohanka se rozhodl vystoupit z ČSSD i jejího poslaneckého klubu.

Článek

"Podle mých informací do současné doby nemá žádnou policejní ochranu ani o ni není podle mých současných informací požádáno," řekl policejní prezident Vlastimil Husák Radiožurnálu.

Pohanka ve středu zveřejnil prohlášení, v němž řekl, že předseda klubu soc. dem Michal Hašek ho nutil ze strany odejít. Takovou interpretaci Hašek odmítá.

O tom, že Pohanku podle neověřených informací kontaktovala policie, mluvil i předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Někteří sociální demokraté naznačují, že policejní orgány vyvíjely na Pohanku nátlak. V tomto smyslu se vyjádřil například místopředseda klubu ČSSD David Rath [celá zpráva], konkrétně by podle něj mohlo jít o Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). ČSSD tvrdí, že policisté se snaží poškodit ČSSD a nahrát tak ODS. ÚOOZ nařčení odmítá a za nesmysl ho označuje i ODS.

Pohankovo jméno padlo v reportáži TV Nova z kauze Budišov.

Paroubek: vědel o presumpci viny v ČSSD

Toto jednoznačně odmítl, poté udělal prohlášení. Jestli to nyní má být jeho veřejné přiznání, že taková pochybnost je relevantní, to v tuto chvíli nevím, jen vím, že nátlak ze strany klubu nebyl," prohlásil Paroubek.

Upozornil, že sociální demokracie u lidí, kteří se dostanou blízko policejního obvinění, uplatňuje presumpci viny. "Ví to i pan doktor Pohanka. Jestli reagoval tak, jak reagoval, tak je mi to líto. Chceme s ním ještě jednat a získat určité informace, možná nepotvrzené, že ho včera navštívil někdo z policie. Já si ty informace ještě musím ověřit," sdělil předseda ČSSD.

Změny poměru sil v poslanecké sněmovny se Paroubek neobává. "Pokud by došlo k poměru sil na 101:99, tak zcela nepochybně by pan prezident dále trval na tom, že taková vláda by neměla takovou podporu.

Zprávy o dalších poslancích, kteří se chystají vystoupit z klubu ČSSD, považuje za psychologickou válku. Sám si údaje o dalších odpadlících ověřil a zjistil, že na nich není nic pravdivého. "Podle médií má jít o jednoho poslance z Vysočiny a jednoho z Jihomoravského kraje. Některé znám, mluvil jsem i s členy krajského výboru na jižní Moravě a nic takového nehrozí."

Reklama

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám