Hlavní obsah

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

– PRAHA
Právo, Novinky, dan, trj, fia, znk

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální demokraté hovoří o tom, že se Pohanka stal obětí nátlaku. Exministr David Rath dokonce naznačil, že by do případu mohla být zapojena také policie.

Článek

S informací, že Pohanku navštívila v úterý policie, přišel i předseda ČSSD Jiří Paroubek [celá zpráva]

Pohanka není k zastižení. Nereaguje na telefonáty ani SMS zprávy. Neví o něm ani jeho asistent Michal Bortel. "Od rána to vypadá na celostátní hru zvanou Strana hledá svého poslance. Ten se však propadl do země, neví o něm ani jeho maminka," řekl Bortel. Pohanku shání i předseda sociálnědemokratického klubu Michal Hašek. Ve středu zasedá Sněmovna, Pohanka se ale z osobních důvodů jednání nezúčastní.

S Pohankou v úterý mluvil poslanec ČSSD Milosav Kala. O ničem se mu ale nezmínil. "Myslím si, že slova pana Topolánka o pistoli u spánku se asi naplňují. Jenom ta pistole je v jiných rukou, než bylo naznačováno," řekl Právu Kala a narazil na pondělní výrok předsedy ODS Mirka Topolánka, který řekl, že ví o poslanci, který je kvůli nové vládě vydírán. [celá zpráva]

S Pohankou v úterý mluvil i bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Poslanec mu měl říci, že je na něj činěn nátlak. "Jsem velmi znepokojen tím, že k politickým hrám se opět dostávají nějaké policejní složky," řekl novinářům Rath a později doplnil, že mu z náznaků vyplývá, že by mohlo jít o Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Pohanka v prohlášení píše, že by se vzdal mandátu, pokud by byl odsouzen. [celá zpráva

Celé Pohankovo prohlášení čtěte ZDE

"Není ani vyšetřován, jak by mohl být odsouzen? Vyplynulo mi z toho, že se dostal pod nějaký velmi brutální nátlak," sdělil Právu Rath.

Pokud by ČSSD opustilo víc poslanců, ODS by s nimi jednala

Občanští demokraté ve středu reagovali zdrženlivě na zprávu, že se poslanec ČSSD Michal Pohanka rozhodl opustit stranu i její poslanecký klub. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře občanští demokraté zatím neplánují Pohanku oslovit. Nevyloučil ale jednání v případě, že by se v ČSSD vyskytlo víc odbojných poslanců.

Podle Tluchoře nelze sestavovat novou vládu opřenou o hlas jednoho přeběhlíka. "Pokud by to ale znamenalo, že v ČSSD vzniká nějaká silnější skupina racionálních jedinců, pak bychom o jednání s ní uvažovali," řekl Novinkám Tluchoř.

Informaci, že se ČSSD chystají opustit další dva její poslanci z jižní Moravy a z Vysočiny ve středu přinesla Frekvence 1. Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek to označil za spekulace. "V tuto chvíli taková informace neexistuje," řekl Právu Hašek.

Místopředseda ODS Petr Nečas ve středu ve Sněmovně zopakoval, že vláda nemůže být založená na přeběhlíkovi.

Jednání s Pohankou naopak nevyloučil ministr financí Vlastimil Tlustý. "ODS ho ale k ničemu nevybízí," dodal Tlustý.

Bursík: odchod může zahýbat politikou

Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka může Pohankův krok zásadně zahýbat politickou situací. "Pokud jeho odchod není založen na neetickém základu, tak existuje možnost, jak pomocí jeho hlasu ustavit novou vládu," řekl Právu s tím, že zelení by proti tomu nebyli. "Bude ale záležet na Pohankovi samotném," dodal Bursík.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se k případu nechtěl pro nedostatek informací vyjadřovat. "Pokud by ale Pohanka byl tím přeběhlíkem, tak by to byl problém i pro pana prezidenta, který prohlásil, že neposvětí vládu založenou na přeběhlících ani nalevo, ani napravo," dodal Kováčik.

"Je otázka, jak se bude chovat jako poslanec bez politické příslušnosti," řekl ČTK místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který je z jižní Moravy. Nemyslí si ale, že by změnil své politické přesvědčení, protože ví, že pochází ze sociálnědemokratické rodiny. Také on soudí, že mohl jednat pod tlakem. "Jeho maminka byla zakládající členkou polistopadové sociální demokracie," připomněl Škromach.

Anketa

Myslíte si, že vystoupení Michala Pohanky z ČSSD něco změní na současné politické situaci?
ano
29,7 %
ne
70,3 %
Celkem hlasovalo 4142 čtenářů.

Co zaznělo o Pohankovi v reportáži TV Nova

Spojení mezi Michalem Pohankou a kauzou kolem zneužití peněz z evropských fondů se poprvé objevilo minulý týden v reportáži televize Nova.

Pohankovo jméno uvedl starosta Budišova Ladislav Péťa, který označil bývalého náměstka ministra zdravotnictví za "hráče" a vyjadřoval se o něm jako o dobrém známem. Péťa na záznamu Novy mluvil o možné vazbě na projekt mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které má vzniknout v nemocnici u svaté Anny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám