Hlavní obsah

KSČM ve Sněmovně neuspěla s referendem o základně

KSČM nepochodila se svým návrhem zákona o referendu ve věci výstavby protiraketové základny USA v ČR. Sněmovna jí ho vrátila k dopracování. Komunistický návrh neprošel o jeden hlas.

Článek

Komunisté oznámili, že návrh předloží co nejdříve znovu. Podle KSČM by základna ohrožovala bezpečnost lidí, a ti by proto měli o jejím vybudování rozhodnout. Současné zákony ale vyhlášení obecného referenda neumožňují.

Návrh se rozhodli vrátit poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Drtivá většina sociálních demokratů byla pro to, aby komunistický návrh dostal šanci. Několik poslanců ČSSD se ale hlasování zdrželo.

Občanští demokraté, lidovci a zelení vytýkají komunistům jejich populistický přístup. "Čeští občané by měli vědět, že neférovým způsobem jsou vybuzovány jejich vášně nad neexistující otázkou a že jen slouží jako stafáž českým komunistům k tomu, aby si nahnali své volební body," prohlásil David Šeich (ODS).

Také podle předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Vlasty Parkanové jde komunistům spíše o politické body, než o poctivý návrh zákona o referendu. "Jeho pořádání by bylo jen nesmyslným plýtváním peněz daňových poplatníků na kampaň protiamerické hysterie v režii KSČM," řekla. Občané podle Parkanové nemohou seriozně rozhodovat o umístění základny ve chvíli, kdy o ní nemají téměř žádné informace.

Zelení jsou pro vypsání referenda o protiraketové základně, na komunistickém návrhu jim ale vadí závažné legislativní nedostatky.

Podle Ondřeje Lišky (SZ) je například nesmyslné to, že by k vyhlášení referenda stačila petice s 200 000 podpisy, nebo rozhodnutí jedné z komor parlamentu. "To má znamenat, že v prvních dvou případech se referendum vyhlásí, pokud USA žádný zájem neprojeví? K čemu takové referendum asi nakonec bude?" řekl. Podmínky všelidového hlasování by podle Lišky měl řešit obecný zákon o referendu, který zelení plánují předložit Sněmovně do konce roku.

Zatímco ODS umístění základny USA v ČR podporuje, ČSSD je proti. Základnu, která by nebyla postavena v rámci NATO, odmítají i zelení. Lidovci s podporou základny váhají a KSČM je rozhodně proti.

Proti základnám je více než polovina lidí

Uspořádání referenda si přeje i více než polovina občanů. V srpnovém průzkumu STEM ho podpořilo 61 procent dotázaných, proti bylo 26 procent a 13 procent nevědělo. Pro 51 procent dotázaných je americká základna v Česku nepřijatelná, opačný názor má 32 procent lidí a zbylých 17 procent neví. Dvě třetiny lidí nemají představu o tom, jak by základna v ČR fungovala. Třetina lidí si myslí, že to ví.

Referendum ale možná nebude třeba. Předseda ČSSD Jiří Paroubek na konci srpna uvedl, že má informace, podle kterých nebude základna umístěna v ČR.

Reklama

Související články

Paroubek vzkázal USA, že ČSSD nechce základnu

Odstupující premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se v pondělí sešel s americkým velvyslancem Williamem Cabanissem, aby ho seznámil s odmítavým stanoviskem sociálních...

Výběr článků

Načítám