Hlavní obsah

Poslanec Pohanka vystoupil z ČSSD a jejího klubu

Právo, Novinky, jac, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec za ČSSD Michal Pohanka, někdejší ředitel Fakultní nemocnice Brno a později náměstek ministra zdravotnictví Davida Ratha, který se po letošních sněmovních volbách stal poslancem, oznámil ve středu ráno, že vystupuje z poslaneckého klubu své strany a z ČSSD. Svůj poslanecký mandát si však ponechává.

Článek

Příčiny vysvětlil ve svém Prohlášení k situaci v ČSSD, které zaslal redakci Práva. "Před několika dny mne vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, abych se vzdal poslaneckého mandátu a vystoupil z ČSSD. Jako důvod uvedl informace uvedené v reportáži TV NOVA. Tato skutečnost na mne hluboce zapůsobila. Zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se nediskutuje, ale poroučí," uvedl Pohanka a připomněl, že ve straně pracoval 16 let. Začínal již v dobách, kdy podle něj patřila k nevýznamným stranám.

Celý text prohlášení čtěte ZDE

Poslanec Michal Pohanka není ve středu v Brně k zastižení. Nebere telefon a na SMS zprávy neodpovídá. Ve své brněnské poslanecké kanceláři není, neví o něm ani jeho asistent Michal Bortel. "Od rána to vypadá na celostátní hru zvanou Strana hledá svého poslance. Ten se však propadl do země, neví o něm ani jeho maminka," řekl Bortel. Pohanka se měl zúčastnit zasedání středeční Sněmovny, ale z osobních důvodů se nedostavil.

V reportáži na Nově se starosta Budišova Ladislav Péťa, podezřelý z machinací s evropskými dotacemi, zmínil o Pohankovi, s jehož pomocí by se mohl dostat k projektu mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které má vzniknout v brněnské nemocnici u svaté Anny. Právě zde přitom Pohanka působil jako ředitel. Jakoukoli spojitost s Péťou a jeho společníky odmítl.

Pohanka si rezignaci na poslanecký mandát rozmyslel

"Podle Michala Haška bych měl odstoupit na základě principu předpokládané viny, tedy principu který nebyl součástí žádného dokumentu ČSSD, a který je v základním rozporu s principy demokratického právního státu. To mi připomíná 50. léta, kde byli lidé nuceni odcházet z funkcí přesto, že byli nevinní. Skutečnost, že se v ČSSD takové názory uplatňují, mne vedla k rozhodnutí vystoupit z ČSSD a jejího poslaneckého klubu," vysvětlil Pohanka svoji motivaci.

Uvedl, že zvažoval také rezignaci na poslanecký mandát, ale poté, co hovořil s řadou známých, si to rozmyslel. Takový krok by mohl být interpretován jako přiznání viny. "Vzal jsem v úvahu i skutečnosti týkající se Jana Hanáčka a Marie Součkové, kteří byli také bez důkazů obviněni a dnes se ukazuje, že byli obviněni neprávem."

"Proto jsem se rozhodl, že se vzdám poslaneckého mandátu v tom případě, kdy soud pravomocně dojde k závěru, že jsem spáchal i bagatelní trestný čin, jak odpovídá principu právního státu. V případném soudním řízení jednoznačně prokážu, že negativní dojem, který vyvolala sestříhaná reportáž, se nezakládá na pravdě," uvedl Pohanka.

Hašek odmítl, že by Pohanku vyzval k odchodu

"Během dneška  se pokusíme s kolegou spojit, zatím se nám to nepodařilo, byl jsem informován, že není k dispozici, a ani mně nebere mobil. Byli bychom rádi, kdyby nám vysvětlil motivy, které ho k tomu vedly, a byl bych rád, kdyby mi vysvětlil svá tvrzení, která udělal na mou adresu," řekl Právu Hašek.

Dodal, že ho Pohankův krok překvapil: "První dojmy byly šok a zděšení. Hlavně nad tím, co jsem se o sobě z prohlášení Pohanky dozvěděl. Já kategoricky odmítám, že bych jej někdy vyzýval nebo dokonce nutil k tomu, aby se vzdal poslaneckého mandátu nebo aby odešel z ČSSD," zdůraznil Hašek, podle kterého si Pohankovy argumenty vyslechne poslanecký klub soc. dem.

Ve Sněmovně je důležitý každý hlas

Pohankův krok by mohl ovlivnit situaci ve Sněmovně, kde se za současného rovnovážného rozložení sil hraje o každý hlas. ČSSD a KSČM disponují ve dvousetčlenné dolní komoře stovkou hlasů, zatímco ODS, lidovci a zelení drží zbylých sto křesel. Pro vyslovení důvěry vládě je zapotřebí nadpoloviční většina z přítomných poslanců.

"Netuším, zda by to mohl být přeběhlík, na kterého by se mohl spolehnout pan Topolánek, ta situace je příliš čerstvá, než abych mohl říci, že by kolega Pohanka mohl plnit právě úlohu přeběhlíka. To se teprve ukáže," řekl Právu Hašek.

Tvrzení proti tvrzení

Předseda jihomoravských sociálních demokratů Václav Božek řekl Právu, že se případem bude v pondělí zabývat krajské předsednictvo strany a předsedové okresů. "Pokud poslanecký klub bere Pohankovo prohlášení k situaci v ČSSD jako platné vystoupení z klubu, asi to odpovídá příslušným předpisům.

Pokud však jde o vystoupení z ČSSD, pak poslanec Pohanka nepodnikl kroky, které by k tomu směřovaly. To znamená, že především neoznámil svoje rozhodnutí místní organizaci," řekl Božek a dodal, že informaci o vystoupení z ČSSD bere spíš jako Pohankovu úvahu, nikoli jako definitivní záležitost.

Michal Pohanka

Narozen 13. dubna 1969 v Brně, kde také žije. Členem ČSSD je od roku 1990.

Únor 2000 - jmenován do funkce náměstka pro řízení úřadu ministerstva zdravotnictví a po několika měsících do funkce prvního náměstka ministra zdravotnictví

Červenec 2002 - jmenován ředitelem Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Listopad 2005 - září 2006 - náměstkem ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Červen 2006 - zvolen do Sněmovny za ČSSD 

Říjen 2006 - oznámil, že vystupuje z poslaneckého klubu ČSSD, poslanecký mandát si ale ponechal

"Je tu tvrzení proti tvrzení. Aby se vyjasnilo, zda měl pravdu Pohanka, který tvrdí, že od něj předseda poslaneckého klubu žádal rezignaci na poslanecký mandát, nebo předseda klubu Michal Hašek, který tvrdí, že se nic takového nestalo, potřebujeme konfrontaci obou," řekl Božek a dodal, že vhodně sestříhaný záznam z rozhovoru v restauraci, odvysílaný v televizi, nemůže být v právní společnosti důvodem k presumpci viny.

Reklama

Související články

Cena za Kubiceho život: tři milióny

Za vraždu šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho byl gang kolem bývalého vladního tajemníka Zdeňka Doležela...

Výběr článků

Načítám