Hlavní obsah

Účast ve volbách může ovlivnit počasí i státní svátek

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Významný vliv na výsledek druhého kola voleb do třetiny Senátu bude mít účast voličů. Ta byla v minulosti nízká. V jakém počtu občané přijdou, může záviset na počasí a svou roli asi sehraje i státní svátek 28. října, který připadá na sobotu, tedy na druhý den voleb.

Článek

Podle předpovědí má být v pátek oblačno a 15 až 19 stupňů. Od soboty se má začít ochlazovat na 10 až 15 stupňů a čekají se dešťové přeháňky. Horší počasí by mohlo část lidí od hlasování odradit.

Státní svátek sice připadá na sobotu, nicméně některé školy vyhlásily na pátek ředitelské volno, a tím vylákaly rodiny s dětmi mimo bydliště.

Do druhého kola před dvěma lety přišlo k urnám pouze 18,41 procenta lidí. Účast v druhém kole byla vždy nižší s výjimkou roku 2002, kdy se konalo společně s komunálními volbami.

Nižší účast nahrává stranám, které mají disciplinované voliče. To platí o ODS, KSČM a KDU-ČSL. Komunisté však současně mají k horní komoře vlažný vztah. Podobně je tomu u voličů soc. dem., kterou by to mohlo poškodit.

Před druhým kolem senátních voleb lidé nedostanou do schránek hlasovací lístky, vyzvednou si je až ve volebních místnostech. Občané nebudou moci použít lístek se jménem finalisty, který by jim případně zbyl z prvního kola. Pokud by tak učinili, jejich hlas by byl neplatný. Lístek by nebyl v souladu se zákonem na předepsaném tiskopisu.

"Hlasovací lístky postupujících kandidátů budou vytištěny na papíru jiné barvy," přikazuje volební zákon. Zatímco lístky pro první kolo byly našedlé, pro druhé kolo budou žluté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám