Hlavní obsah

Sněmovna odmítla změny bodového systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v úterý vrátili občanským demokratům k dopracování návrh novely silničního zákona, která přináší změny do bodového systému. Podle zástupců téměř všech ostatních stran by jakékoli zmírnění současných parametrů mohlo vést k destrukci celého systému.

Článek

"Zůstane navždy skutečností, že milióny řidičů na základě tohoto zákona začaly jezdit opatrněji, začaly o svém chování na silnicích přemýšlet. Domnívám se, že Sněmovna by měla dnes vyslat veřejnosti jasný signál, že se žádná opravená a změkčená revoluce u nás konat nebude," prohlásil poslanec ČSSD Miloslav Kala.

Novela silničního zákona z dílny ODS navrhovala zvednout hranici 12 trestných bodů pro řidiče na 18. Občanští demokraté také chtěli, aby se řidičům neudílely body za přestupky, které podle nich nemají pro bezpečnost provozu na pozemních komunikacích zásadní význam, případně jejichž spáchání je hůře prokazatelné a následně obtížně přezkoumatelné. Zrušena by podle nich měla být také spodní hranice pokut.

Podle občanských demokratů je současný systém je příliš přísný a poskytuje prostor pro korupci a šikanu.

Odborníci i policisté přisuzují bodovému systému zásadní vliv na současnou situaci na silnicích. Podle statistik policie letos v srpnu zemřelo na českých silnicích nejméně lidí za posledních 36 let. Za oba prázdninové měsíce zemřelo o 74 lidí méně než loni. Snížil se také počet všech automobilových nehod.

Na druhou stranu se podle policie ve srovnání s počátkem prázdnin již snížila ukázněnost řidičů. Nejtragičtější byly od zavedení bodového systému víkendy 16. a 17. září a 30. září a 1. října. Po oba víkendy na silnicích zemřelo 16 lidí. Poslední zářijový den se dokonce stal na českých silnicích nejtragičtějším v letošním roce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Bodový systém přinesl rekordně málo obětí

Nejméně lidí od roku 1988 zemřelo o právě skončeném prvním prázdninovém víkendu na českých silnicích. Podle předběžných statistik, které v pondělí zveřejnilo...

Výběr článků

Načítám