Hlavní obsah

Zelení si na vlastní poslanecký klub ještě počkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených zatím nemůže ve Sněmovně ustavit vlastní poslanecký klub. ČSSD a KSČM v úterý odmítly ve zrychleném režimu rozhodnout o návrhu změny zákona o jednacím řádu Sněmovny, který by zeleným vytvoření klubu umožnil. Návrh nyní projedná sněmovní ústavně-právní výbor. Sněmovna o něm rozhodne zřejmě ještě na této schůzi.

Článek

Podle současných pravidel je k ustavení poslaneckého klubu potřeba nejméně deseti poslanců. Strana zelených jich má ale jen šest. Zelení proto navrhují, aby klub mohla ustavit každá strana, která se do Sněmovny dostane, bez ohledu na to, kolik má v dolní komoře zástupců. V průběhu volebního období by pak ale platila podmínka nejméně deseti poslanců, což by mělo zabránit účelovému štěpení frakcí.

Sociální demokraté v debatě zdůraznili, že nechtějí zeleným v ustavení klubu bránit. Pravidla pro vznik poslaneckých frakcí ale chtějí ještě upřesnit. Nelíbí se jim například to, že podle návrhu by teoreticky mohl vlastní klub ustavit i jeden nebo dva poslanci.

"To, že strana má nárok na klub, proti tomu v zásadě nic nemám. Obecně to platí, ale jednací řád musí dávat pravidla, aby Sněmovna mohla pracovat. To znamená, aby třeba příliš malá část poslanců nemohla práci Sněmovny blokovat," řekl Zdeněk Jičínský (ČSSD).

Zelení: pravidla Sněmovny jsou v rozporu s volebním systémem

Zelení svůj návrh obhajovali tím, že pouze napravuje nesoulad mezi současným volebním systémem a jednacím řádem Sněmovny.

"V budoucnosti by nemělo docházet k situaci, kdy poslancům, zvoleným za politickou stranu nebo hnutí do Poslanecké sněmovny, bude de facto znemožněna účast na práci sněmovny, na formování jejích orgánů, na plnohodnotném plnění mandátů získaných ve volbách," řekla Kateřina Jacques (SZ). Upozornila přitom na to, že podle dřívějších volebních pravidel nebylo možné, aby se do sněmovny dostala strana, která má méně poslanců než deset.

Návrh Strany zelených podpořili zástupci ODS a KDU-ČSL. "Pokládal bych opravdu za elementární spravedlnost, aby všechny strany, které vzešly z voleb do Poslanecké sněmovny, kterými řádně prošly, měly nárok na stejnou reprezentaci," řekl Marek Benda (ODS). Poslanci zvolení za politickou stranu podle něj nereprezentují jen sami sebe, ale politické uskupení, které voliči svými hlasy poslali do Sněmovny.

Také podle Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) zelení svým návrhem pouze naplňují původní záměr jednacího řádu.

Poslanecký klub se vyplatí

Existence vlastního klubu nepřináší jen materiální výhody v podobě sněmovního zázemí pro stranu, ale také větší vliv na chod dolní komory. Předseda klubu má právo kdykoli vystoupit v rozpravě, může požádat o přestávku na jednání frakce. Klub má automaticky zastoupení v organizačním výboru Sněmovny, má i nárok na služební auto a dostává za své členy peníze na činnost.

Reklama

Související články

ODS možná půjčí zeleným čtyři poslance

Povolební pat nenahrává jednoduchému hlasování o rozdělení postů v dolní parlamentní komoře. Zástupci pěti stran ve Sněmovně se zatím i po pondělní schůzce...

Výběr článků

Načítám