Hlavní obsah

Langer peníze na modernizaci policejních služeben nedostal

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) neuspěl se svým návrhem, aby vláda vyčlenila 613 miliónů korun na modernizaci policejních služeben. Realizaci projektu to ale podle něj neohrozí, peníze, celkem asi 600 miliónů korun, bude ministr hledat v rozpočtu svého resortu, šetřit chce hlavně na investicích.

Článek

O tom, že vláda tyto peníze uvolní, mluvil Langer krátce po svém nástupu do funkce letos v září. "Ministerstvo vnitra ale nakonec akceptovalo naše doporučení, že problém vybavení policejních služeben lze řešit v rámci rozpočtu kapitoly ministerstva vnitra, a tímto způsobem také postupuje," uvedla k tomu včera Veronika Hovorková z tiskového odboru ministerstva financí.

Více než 600 miliónů korun, které Langer chtěl od vlády získat, sice pocházelo z prodeje domu ve vlastnictví ministerstva, ale podle zákona putují výnosy z prodeje majetku automaticky do státního rozpočtu. "Nemohou být použity na krytí potřeb složek státu, z jejichž činnosti vznikly," vysvětlila Hovorková. Výjimku z tohoto zákona má pouze ministerstvo obrany, vnitro o ní v minulosti už několikrát neúspěšně žádalo.

"Budeme muset upravit náš rozpočet, ušetříme hlavně na investicích. Ubereme peníze u projektů, které by se stejně nestačily realizovat," řekl Právu Langer. Konkrétní možné škrty bude podle něj nyní hledat ekonomický úsek ministerstva.

Husák: vše je na dobré cestě

V rámci první fáze projektu na modernizaci policejních služeben by měla být většina z nich ještě letos vybavena novými počítači s připojením k internetu. Kromě nákupu výpočetní techniky se má ve zhruba 300 služebnách po celé republice do konce roku provést také základní rekonstrukce.

Langer přitom dal už v září najevo, že je připraven odvolat policejního prezidenta Vladislava Husáka, pokud modernizaci prvních služeben do konce roku nezvládne. "Věřím tomu, že to zvládneme, i když jsem si vědom toho, že jde o velmi náročný úkol. V současné době je vše na dobré cestě, práce pokračují podle harmonogramu, který jsme si stanovili," poznamenal k tomu včera Husák.

V současné době se podle něho zpracovává seznam objektů, kterých se bude rekonstrukce ještě letos týkat, jednotlivá výběrová řízení vypisují příslušné krajské správy. "Některé projekty už se rozběhly," připomněl Husák.

Rekonstrukční práce budou v první fázi spočívat především v opravách a nátěrech fasád, výměně oken nebo nákupu nového nábytku a kancelářských potřeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám