Hlavní obsah

Langer chce zřídit centrální protikorupční linku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) chce zřídit na čísle 199 jednu centrální protikorupční linku. Dosavadní linky by byly zrušeny.

Článek

Linku by provozovala nevládní organizace Transparency International (TI). Lidé by mohli na čísle 199 kromě ohlášení podezření na korupci také získat právní rady.

Projekt by byl pravděpodobně financován ministerstvem vnitra a částečně i TI. Současné protikorupční linky, které provozuje řada institucí a ministerstev, by byly zrušeny. Občané jim podle Langera nedůvěřují a domnívají se, že jejich stížnosti vyjdou naprázdno.

Minulý týden představil Langer vládě celkovou strategii boje proti korupci na období 2006-2011, do které nová linka patří.

"ČR je v rámci EU řazena mezi státy s největší mírou korupce. Více než polovina populace (56%) považuje úplatky za běžnou součást života," uvádí se ve zprávě.

Strategie se opírá o principy prevence, průhlednosti a postihu. Právě protikorupční linka má přispět ke zprůhlednění při zadávání veřejných zakázek a čerpání prostředků z veřejných rozpočtů.

Strategie klade důraz také na omezení byrokracie a zjednodušení legislativy.

Vnitro navrhuje postihnout až patnáctiletým trestem veřejné činitele, kteří se dopustí korupce. Měl by být také vytvořen rejstřík lidí odsouzených za korupci a firmy, pro které pracují nebo které vlastní, by se nesměly účastnit veřejných zakázek. Strategie počítá i se zavedením institutu protikorupčního agenta, který by měl odhalovat a usvědčovat pachatele, ale na rozdíl od agenta provokatéra by neměl sám navádět k trestné činnosti.

Návrh ministra vnitra musí ještě schválit vláda. Pokud se tak stane, nová linka bude zprovozněna od začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám