Hlavní obsah

ODS i přes Topolánkův odpor vytváří koalice s ČSSD

Ve většině měst a obcí, ve kterých vyhrála víkendové volby ODS, vznikají už třetí den po volbách koalice. Často je to velká koalice, tedy spojenectví stran ODS a ČSSD. Předseda ODS Mirek Topolánek přitom doporučil radnicím, aby se koalice s ČSSD raději vyvarovaly. ODS se ale spojuje i s menšími regionálními hnutími.

Článek

Na slova svého předsedy nedali například politici ODS v Přerově, Liberci, Karlových Varech, Olomouci, Prostějově, Sokolově a Znojmě. S ČSSD o spojení jednají a tvrdí, že mají ze vzájemné spolupráce zkušenosti z minulosti.

V Přerově se zástupci ODS a ČSSD dohodli na spolupráci už v sobotu večer, jen několik hodin po volbách. Vítězná ODS ovládne městskou radu, sociální demokraté získají místo primátora, kterým by se měl stát dosavadní náměstek primátora Jiří Lajtoch.

V Liberci se dvě nejúspěšnější strany spojí navíc ještě s Unií pro sport a zdraví.

V Olomouci se sice rozhodne až v pátek, politici už ale připouštějí pokračování dosavadní koalice mezi občanskými a sociálními demokraty a lidovci.

Dohoda na velké koalici je už i v Prostějově a v Sokolově, kde bude i v novém volebním období vládnout ODS, ČSSD a sdružení nezávislých Radnice středu. "Hlavní důvod dohody s ČSSD je ten, že spolupráce v minulých letech se osvědčila. Problémy byly, ale vždy jsme se dokázali dohodnout," uvedl dosavadní starosta Prostějova Jan Tesař (ODS).

Velká města zatím jednají

Zatímco v menších městech je mnohdy jasno už několik dní po volbách, v těch větších se zatím spíš spekuluje. V Praze ODS uvažuje o tom, že by byla u moci sama a žádnou koalici neuzavírala. Dosud v Praze vládla s ČSSD.

Občanští demokraté mají většinu i v Českých Budějovicích. Dosud vládli v široké koalici. Spory na politické scéně ale zřejmě způsobí, že následující čtyři roky "vypustí" ČSSD a budou vládnout s lidovci.

V Brně sice vyhrála volby ODS, většinu ale nemá. Uvažuje, zda se spojí s ČSSD. Je ale také možné, že sociální demokraté nakonec utvoří koalici s menšími stranami.

O koalici se rozhoduje také v Ostravě. Volby tu vyhrála ODS. Je ale možné, že druhá ČSSD se spojí s KSČM, a získá tak většinu.

Politici na regionálních úrovních mají většinou menší problém se dohodnout. Nemají mezi sebou tak velké osobní spory jako politici ve Sněmovně.

V mnoha městech je častá široká koalice většiny stran, které ve volbách uspějí. Ve Vsetíně se například opět jedná o spojení všech stran, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou komunistů.  Podobně jsou na tom i politici v Třebíči. Tady zřejmě bude pokračovat spolupráce ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED.

Do koalic jdou i menší hnutí

V mnoha městech bude ODS vládnout s menšími stranami a hnutími, které v místních volbách v té které obci uspěly.

V Mladé Boleslavi postaví ODS koalici s Volbou pro Mladou Boleslav, SNK-ED, politickým hnutím Zvon a Stranou zelených.

V Hradci Králové se ODS dohodla s Volbou pro město a Hradeckým demokratickým klubem, v Táboře zase s hnutím Tábor 2020. V Rakovníku jedná ODS o vytvoření koalice s SNK ED.

V Prachaticích oslovila ODS lidovce a Volbu pro město, která bude zřejmě hlavním partnerem občanských demokratů i v Chebu.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek už v Praze nechce velkou koalici

Nevídaným úspěchem ODS skončily volby do zastupitelstva Prahy, které probíhaly jako krajské. Občanští demokraté pod vedením primátora Pavla Béma získali poprvé...

Výběr článků

Načítám