Hlavní obsah

Topolánek je rád, že manželka podpoří kandidáta ODS

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS Mirek Topolánek má po komunálních volbách a prvním kole senátních voleb důvod k radosti. Jeho strana triumfovala a její pozice se upevnila. Potěšila ho také manželka Pavla, která se rozhodla ve druhém kole voleb do Senátu podpořit kandidáta ODS poté, co v prvním kole sama skončila na čtvrtém místě.

Článek

Považujete výsledek voleb za upevnění vaší pozice před listopadovým volebním kongresem ODS?

To přece není primární ani pro mě, ani pro ODS. Já považuji výsledek voleb spíše za upevnění pozice ODS. Z 95 velkých měst jsme prohráli pouze v pěti. To, že jsme vyhráli, ještě neznamená, že se budeme účastnit koalic, ale bude určitě snaha, abychom funkční koalice sestavili. U Senátu máme jako vždycky dobrou výchozí pozici, ale to druhé kolo je natolik odlišné od toho prvního, že mně obavy z jednobarevného Senátu připadají trochu směšné. Pro mě bude velkým úspěchem obhájení deseti mandátů. Osobně to beru jenom jako potvrzení správné cesty. Potvrzení, že ODS je daleko otevřenější, že ODS je dneska akceptovatelnější.

Druhý faktor je výrazné oslabení pozic Jiřího Paroubka, který vlastně žádné volby nevyhrál a ani tentokrát neuspěl. Vede svým způsobem sociální demokracii do izolace.

Co říkáte své manželce, která v Ostravě skončila čtvrtá s deseti procenty?

Pokládám její výsledek za velmi dobrý. Mám pocit, že získala nejvíc ze všech kandidátů Politiky 21. Kandidovala jako nezávislá. Bez stranické podpory a bez financí se dělá volební kampaň špatně. Myslím, že velmi uspěla. Získat deset procent v Ostravě bez stranické podpory je velký úspěch a jsem rád, že se rozhodla podpořit Milana Balabána, kandidáta ODS.

Jak budete reagovat na Paroubkovu výzvu, aby občané v druhém kole senátních voleb hlasovali proti ODS?

Ta výzva byla hysterická. Kromě komunistů na to nikdo nekývl. Všichni se chovají v senátních okrscích naprosto racionálně. Každý okrsek je jiný, nedá se zevšeobecňovat. Myslím si, že žádná doporučení stranických sekretariátů, předsedů stran, výzvy a různé výkřiky nemají ten vliv, jako mohly mít v roce 1996, kdy to udělal Josef Lux.

Co se podle vás změnilo po volbách, pokud jde o vyjednávání o nové vládě? Bude ODS navrhovat nestranického premiéra, nebo se o tuto funkci budete znovu ucházet vy?

Myslím si, že se nezměnilo vůbec nic. Pořád platí to, co říkáme, a i názorová konzistence ODS přispívala k tomu, že občané jí více věří. Budeme hledat podporu pro předčasné volby. Různé obavy, že vznikne ústavní většina ODS a ČSSD v Senátu a že změníme volební systém, jsou také absolutně liché. Pro volební vyjednávání se změnilo jenom to, že Jiří Paroubek těžko může v ČSSD významně vykřikovat, že on je nositelem vítězství, když to není pravda. Bude to velmi složité trpělivé vyjednávání se všemi subjekty. My jsme jasně řekli, že poté co by se našla podpora pro předčasné volby, teprve potom se budeme bavit, jaká bude vláda a jména. A tady já dávám na stůl osobní ambici nevést takovou vládu, a kdyby vznikla taková podpora, tak bych samozřejmě takovou vládu nevedl.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS bodovala i v obecních volbách

Nejúspěšnější stranou komunálních voleb je ODS. Získala jak nejvíce hlasů, tak i mandátů. Podle obdržených hlasů na druhém místě skončila ČSSD, jako druzí...

ODS: volební výsledek je Paroubkovou prohrou

Výkonná rada ODS se v neděli odpoledne zabývala výsledky senátních a komunálních voleb. Podle občanských demokratů skončily volby i prohrou konfrontační...

Výběr článků

Načítám