Hlavní obsah

ČSSD chce v Brně primátora, Škromach přijde o knír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach možná přijde o svůj knír, paradoxně o tom však nerozhodne on, ale výsledek politických vyjednávání v Brně. Škromach totiž před volbami slíbil, že pokud se brněnský volební lídr ČSSD Roman Onderka stane primátorem, oholí se. Teď se zdá, že knír je v ohrožení, protože Onderka má k primátorskému křeslu velmi blízko.

Článek

"Je docela možné, že za několik dnů budu bez kníru," řekl místopředseda ČSSD po jednání stranického grémia. Když to bude aktuální, provede prý exekuci kníru veřejně. Na dotaz novinářů upřesnil, že sázka s Onderkou neurčuje, zda si může nechat knír opět narůst. "Třeba v zrcadle zjistím, že jsem krásnější bez kníru," dodal.

Brněnská ODS se možná bude muset vzdát postu primátora přesto, že vyhrála v tomto městě komunální volby. Dosavadní koalice ODS a KDU-ČSL ztratila po volbách většinu. Pokud chce ODS zůstat u moci, bude pravděpodobně muset hledat podporu u ČSSD. Šéf brněnských občanských demokratů Miroslav Hošek připustil, že by se primátorem mohl stát právě lídr sociálních demokratů Onderka. [celá zpráva]

Grémium ČSSD rozšířené o předsedy krajských organizací si dnes výsledek v Brně, ale i v Ostravě pochvalovalo. Také v Ostravě se podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka může stát, že ačkoli ODS tam zvítězila, nebude to ona, kdo bude mít primátora.

ČSSD je s volbami spokojená

Vedení ČSSD ocenilo nejen výsledek komunálních, ale i senátních voleb a vyzvalo voliče k účasti v kole druhém. Kandidáti sociální demokracie do něj postoupili v 11 z 27 senátních obvodů a ČSSD podle Paroubka udělá maximum pro to, aby podstatnou většinu z 11 šancí proměnila v zisk senátorského křesla. "Vítězem voleb je nepochybně ODS, ale ani volební výsledek sociální demokracie není špatný," uvedl předseda strany.

Při vyjednávání o uzavírání koalic na radnicích nehodlá dávat sociální demokracie svým lidem v krajích centrální doporučení. Záleží prý na místních podmínkách.

Zatímco obecní volby v sobotu skončily, o složení třetiny Senátu se definitivně rozhodne až za týden ve druhém kole. V úterý ale začíná schůze Sněmovny a spekuluje se o tom, že jednání dolní komory bude mít spíš charakter předvolební kampaně než věcné debaty o zákonech. Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek ale v neděli novinářům řekl, že socialisté se s ODS předběžně domluvili na tom, že stranické špičky se navzájem "vypárují". Lídři by se tak mohli zapojit do kampaně před druhým kolem voleb a nemuseli by být ve Sněmovně. Vypárování znamená, že politik jedné strany vyváží svou nepřítomností absenci politika z opačného politického tábora. Poměr sil tak zůstane zachován.

Podle Haška to však neznamená, že šéfové stran budou pryč třeba i při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok, které sněmovnu rovněž čeká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám