Hlavní obsah

ČSSD chce vyšetřovací komisi k ÚOOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté chtějí prosadit vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala prací Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Předseda klubu ČSSD Michal Hašek po nedělním jednání stranického grémia řekl, že o ustavení a zadání komise chce jednat se zástupci ostatních frakcí. Schůze sněmovny začíná v úterý.

Článek

Socialisté ÚOOZ obviňují z toho, že nahrává ODS a snaží se ČSSD před volbami poškodit. Hovoří o ní jako o politické policii. Útvar nařčení odmítá a za nesmysl ho označuje i ODS.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o případném vzniku komise mluvil již v minulých dnech. Hašek dnes uvedl, že všechny strany by měly mít zájem na tom, aby byla policie apolitická. ČSSD tvrdí, že stejně jako ji před červnovými volbami poškodila takzvaná Kubiceho zpráva o prorůstání organizovaného zločinu a politiky, nyní ji údajně poškozují další úniky informací.

Zvažují i žalobu na Novu

Sociální demokracie zvažuje i žalobu na některá média, Paroubek mluvil o Nově. ČSSD chce spolupracovat se specializovanou právní kanceláří a rozhodne se v příštích dnech.

Socialistům vadí, jak některá média v době komunálních a senátních voleb informovala o kauze bývalého šéfa kabinetů dvou premiérů Zdeňka Doležela. Spolu s Doleželem čelí podezření z machinací a vydírání starosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa, který již byl vyloučen z ČSSD, a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Obviněna byla i bývalá členka ČSSD a exnáměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která při výslechu údajně nařkla někdejšího ministra pro místní rozvoj Paroubka, že je do podvodů také zapleten. Přepis výslechu Jourové také unikl do médií.

Televize Nova se již dříve "zásadně ohradila" proti názoru ČSSD, že odvysílání reportáže, v níž figurují Doležel a Péťa, načasovala ve snaze poškodit sociální demokracii před volbami. Mluvčí televize Veronika Šmítková upozornila, že reportéři Novy případ sledovali devět měsíců a zveřejnili ho až poté, co policie začala zatýkat podezřelé.

Paroubek v neděli prohlásil, že žalobu podá na bývalého úředníka ministerstva pro místní rozvoj Michala Jarolímka. Jarolímek ve sdělovacích prostředcích tvrdil, že s udělováním dotací z evropských fondů se dalo na úřadu za Paroubkova působení manipulovat. Šéf ČSSD v neděli o Jarolímkovi hovořil jako o "jakémsi lháři". "Jsem opravdu zvědav, jak bude prokazovat u soudu tyto své výroky, že je manipulováno s dotacemi," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám