Hlavní obsah

U lidí zabodoval Töpfer, propadl Simkanič

V senátních volbách dostal nejvíce hlasů populární herec Tomáš Töpfer, který kandidoval za ODS v Praze 4, naopak nejmenší počet hlasů získal pravicový aktivista Michal Simkanič, známý z aféry kolem směnky bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Pro Tomáše Töpfera hlasovalo 20 143 lidí (49,61 %), pro Simkaniče pouhých 61.

Článek

Nejméně hlasů na postup do druhého kola senátních voleb stačilo v Praze 12 Pavlu Klenerovi (Strana zelených). S 4721 hlasy byl druhý za Tomášem Grulichem (ODS), který získal 17 429 hlasů.

Z kandidátů, kteří se nedostali do druhého volebního kola, dostal nejvíce hlasů Zdeněk Seidl (ČSSD). Na Benešovsku ho volilo 9648 lidí.

Nejmenší rozdíl mezi kandidátem, který se dostal do druhého kola, a adeptem, jemuž se dveře do druhého kola uzavřely, byl na Zlínsku. Jana Juřenčáková (hnutí Nezávislí starostové pro kraj) nechala za sebou Michala Marka z ODS rozdílem 25 hlasů. Zlínský obvod je také jediný, kde se kandidát ODS nedostal do druhého kola senátních voleb.

ODS jinak první kolo senátních voleb vyhrála. Její kandidáti se probojovali do rozhodujícího klání ve 26 obvodech. O obměně třetiny horní komory parlamentu lidé definitivně rozhodnou příští pátek a v sobotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve štábech politických stran to vřelo

Napětí by se dalo v sobotu odpoledne krájet ve štábech jednotlivých politických stran. Nejenom politici z ODS a ČSSD vnímali i tyto volby jako střet dvou...

Výběr článků

Načítám