Hlavní obsah

Bém nevyloučil modrou vládu v Praze

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi diskutovali pražský primátor Pavel Bém (ODS), místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, šéf lidovců Jan Kasal a místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Do debaty se zásluhou telemostu zapojoval i předseda zelených Martin Bursík. Bém si pochvaloval triumf ODS v Praze, kde občanští demokraté obsadí 42 křesel v 70členném zastupitelstvu.

Článek

Bém, ale i Sobotka se tvářili spokojeně. Zatímco Bém si pochvaloval výsledek vítězné ODS v senátních i komunálních volbách, Sobotka neopomněl zdůraznit, že soc. dem. zaznamenala lepší výsledky ve volbách do obcí i do Senátu. Podle něj si ČSSD polepšila zejména ve velkých městech.

Bém uvedl, že ODS nyní disponuje více než 6000 mandáty v obecních zastupitelstev. Bém dále označil triumf v Praze za "historický úspěch". Bém se na otázku moderátora diskuse zdráhal dát přímou odpověď, zda budou občanští demokraté v Praze vládnout sami. Pro ODS v Praze hlasovalo 54,4 procenta voličů, ODS tak má v zastupitelstvu pohodlnou většinu. Bém řekl, že bude vyjednávat i s ostatními stranami v zastupitelstvu, ale nevyloučil, že nakonec budou v radě magistrátu sedět pouze zástupci ODS.

Béma vyzval k jednání i s jinými stranami v Praze šéf zelených Bursík, jenž primátorovi připomněl, že "vládnout sám není snadné". Bém ale Bursíkovi odvětil, že občanští demokraté na rozdíl od zelených podporují výstavbu metra.

Sobotka: hrozí zánik sociálního státu

Debatu vyhrotil Sobotkův výrok, že v případě příliš "modrého" Senátu, hrozí demontáž sociálního státu. Bém tato slova označil za "absurdní a neuvěřitelná", přičemž uvedl, že sám Sobotka stál za odložením některých zákonů, které měli přispět sociálně potřebným. Sobotka ale kontroval, že to nebyl on, kdo je pro zrušení Zákoníku práce a rodičovských příspěvků. Lidovec Kasal Sobotku ujistil, že KDU-ČSL nedopustí zrušení rodičovských příspěvků.

Kasal ale odmítl, že by lidovci dali z centra pokyn svým voličům, koho mají volit ve druhém kole senátních voleb. Přiznal ale, že by podpořil kandidáta zelených Pavla Klenera (SZ) nebo Soňu Paukrtovou (SOS) v boji proti občanským demokratům.  

Anketa

Měla by ODS vládnout v Praze sama?
Ano
70 %
Ne
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5989 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám