Hlavní obsah

Pražská ODS slavila triumf, poblahopřál i Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veselo bylo v kavárně Grand café na Staroměstském náměstí, kde slavili pražští občanští demokraté. ODS v hlavním městě získala 54,4 procenta hlasů, bude tak mít většinu v pražském zastupitelstvu. Naopak vedení ODS v čele s předsedou Mirkem Topolánkem na pražském Jánském vršku bylo opatrnější, vyčká výsledků druhého kola senátních voleb.

Článek

Zatímco pražská ODS mezi sebe pustila novináře, na Jánském vršku politici sledovali sčítání hlasů odděleně. Topolánek se do hlubšího hodnocení zatím nechtěl pouštět, nálada v ODS je podle něj mírně optimistická, rozhodne však až druhé kolo senátních voleb příští víkend.

Primátor hlavního města a muž, o kterém se mluví jako o možném nástupci Topolánka, Pavel Bém byl optimističtější. Výsledek své strany označil za historické vítězství. Gratulaci přijal i od prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Ten uvedl, že výsledek voleb je signálem o náladách veřejnosti. Byl by rád, kdyby přispěl k vyřešení situace na politické scéně, kterou zablokovaly vyrovnané výsledky levice a ODS, lidovců a zelených v červnových sněmovních volbách. Topolánek takový význam sobotnímu hlasování nepřikládá. Už dříve uvedl, že další jednání o nové vládě naplno začnou až po příštím víkendu.

Příští týden se budou občanští demokraté snažit získat voliče pro druhé kolo senátních voleb, do kterého postoupili téměř všichni kandidáti této strany. Topolánek už voliče vyzval, aby k urnám přišli. Podle některých scénářů by o dalších jednáních o nové vládě mohla rozhodnout až konference ODS v polovině listopadu, ze které by mohl vzejít nový předseda. Jak bude občanská demokracie postupovat v příštích dnech, bude v neděli zvažovat širší vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám