Hlavní obsah

Ve štábech politických stran to vřelo

Napětí by se dalo v sobotu odpoledne krájet ve štábech jednotlivých politických stran. Nejenom politici z ODS a ČSSD vnímali i tyto volby jako střet dvou nejsilnějších politických stran. Výsledky zatím ale nechtějí politici moc komentovat.

Článek

"Ta zelenina je dobrá, musel jsem ji přisolit, salámy jsou bezvadný, kafe udělali taky dobrý," překvapil šéf ODS Mirek Topolánek novináře, kteří ho ve stranickém sídle na Jánském vršku požádali o zhodnocení dosavadních výsledků. Úsečně se vyjádřil i k situaci v Ostravě, kde za uskupení Politika 21 kandiduje do Senátu jeho manželka Pavla. Podle místopředsedy Petra Nečase bude úspěchem, když ODS uhájí současné silné zastoupení v komunální politice a získá deset křesel v Senátu.

Senátní a komunální volby
ON-LINE reportáž ZDE

ČSSD lituje Benešovou

Sociální demokraty, kteří se sešli v Lidovém domě, zklamalo, že by podle předběžných výsledků nemuseli postoupit do druhého kola senátních voleb bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Nad slabým výsledkem některých kandidátů se pozastavoval i šéf ČSSD Jiří Paroubek, optimismus naopak neztrácel místopředseda Bohuslav Sobotka. "Pokud postoupíme v sedmi až devíti obvodech, považoval bych to za úspěch sociální demokracie ve srovnání s výsledky minulých voleb do Senátu," řekl. Exministr zdravotnictví David Rath považuje senátní volby za hlasování o tom, zda se celá republika ponoří do modra. Zástupci ČSSD také zopakovali, že je poškodilo, jak média v předvolební době informovala o kauze bývalého šéfa kabinetů premiérů ČSSD Zdeňka Doležela.

O vzrušení v Lidovém domě se postarala skupinka podnapilých Poláků, kteří proklouzli do sálu restaurace Hybernia mezi sociální demokraty. O tom, že jsou ve volebním středisku ČSSD, neměli ani ponětí. Personál je ale stačil vyvést ještě dřív, než přišel šéf strany Paroubek.

Lidovci bodovali v obcích

Napjaté očekávání panovalo v pražském paláci Charitas, kde sčítání hlasů sledují křesťanští demokraté. Úřadující šéf strany Jan Kasal by za úspěch považoval, kdyby do druhého kola senátních voleb zamířilo osm až deset kandidátů KDU-ČSL. Místopředsedkyně strany Ludmila Müllerová by ale již postup sedmi uchazečů z prvního kola považovala "nepochybně za úspěch". Spokojená je zatím i s průběžnými výsledky obecních voleb. Před volbami lidovci hovořili o tom, že by rádi obhájili sedm senátních křesel. "Úspěchem by bylo udržet pozice," řekl i Cyril Svoboda.

Komunisté očekávají, že obhájí své pozice v obecních zastupitelstvech a posílí v Senátu. "My bychom rádi potvrdili, že KSČM je silnou stranou, abychom obsadili ty radnice, kde jsme měli starosty a místostarosty, a získali i nějaké navíc," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. V horní komoře by komunisté k současným dvěma mandátům rádi přidali alespoň tři nová křesla, aby mohli vytvořit senátní klub.

Zelení byli celkem spokojeni 

Strana zelených věřili v úspěch svých kandidátů především ve volbách do zastupitelstev obcí. "Chceme rozšířit pole působnosti do více krajů a okresů v ČR. Dosud jsme byli jako ryba, která má hlavu, teď k tomu chceme přidat i tělo," řekla místopředsedkyně strany Dana Kuchtová v Mlýnské kavárně na pražské Kampě, kde volební štáb zelených sídlí.

Předsedkyně Politiky 21 Jana Bobošíková měla z průběžných výsledků radost. Za Politiku 21 kandidovala v Ostravě například manželka šéfa ODS Topolánková, v Chomutově zpěvák Martin Maxa a v Praze 12 Mirka Čejková. Bobošíková podotkla, že Politika 21 je na politickém trhu jen dva a půl měsíce. "A našlo se spousta lidí, kteří nám dali důvěru. Z toho já mám radost," řekla novinářům ve volebním štábu v hotelu v Praze 3.

Topolánková měla z kandidátů Politiky 21 průběžné výsledky nejlepší. "Vypadá to, že lidé dali přednost velkým stranám. Politika je běh na dlouhou trať. Pokud to nevyjde teď, možná že to vyjde příště," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám