Hlavní obsah

ČSSD a KSČM podpoří všechny proti ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě neskončilo první kolo senátních voleb a politické stranické špičky stran vysílají signály, koho podpoří ve druhém kole souboje o horní parlamentní komoru. Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl v televizi Prima, že ve druhém kole voleb jeho strana podpoří všechny kandidáty, kteří nebudou z ODS. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš naznačil, že jeho strana ve druhém kole bude také razit taktiku "vše proti ODS".

Článek

Paroubek zdůraznil, že soc. dem. bude hlasovat i pro kandidáty lidovců, či zelených, pokud se dostanou do druhého kola a budou soupeřit s občanským demokratem.

Předseda ODS Mirek Topolánek takovou výzvu nebere vážně. "Je to nesmyslné a hysterické, patří to k rétorice Paroubka a nikoho to nepřekvapuje," řekl.

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal míní, že jeho strana asi nebude voličům říkat z centra, koho podpořit ve druhém kole. "Nějaká doporučení z Prahy já si netroufnu dávat," prohlásil. Ani v zájmu lidovců podle něj není "jednobarevný Senát". "Spoléhám na moudrost našich voličů," dodal. Na doporučení je podle něj brzo.

I komunisté se bojí ODS

"Voliči KSČM podpoří levicového kandidáta a to nejenom z ČSSD," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj budou komunisté bojovat proti "zmodrání" Senátu.

Dolejš netajil rozpaky nad dosavadními zisky komunistických kandidátů. Do druhého kola podle jeho mínění postoupí méně kandidátů než před dvěma roky.

ON-LINE Senátní a komunální volby
Sčítání hlasů ZDE

"Nyní se budeme daleko lépe soustředit na pomoc těm, kteří mají proti sobě kandidáty ODS," řekl Právu Dolejš. "Modro-rudý souboj je pro nás snažší, když bude různorodější zastoupení, než je modrý Senát," dodal.

Ani v minulých senátních volbách ale nebývalo zvykem, že by komunističtí voliči ve druhém kole podpořili kandidáty občanských demokratů.

Filip: chceme posílit na radnicích

Ve volebním štábu KSČM byl slyšet i předseda komunistů Vojtěch Filip, podle nějž by měla strana posílit v obecních zastupitelstev. "Čím více získá KSČM mandátů, tím poctivější bude politiky v obcích a ve městech," mínil Filip.

Podle Filipa by měli v komunálních volbách komunisté získat 15 až 20 procent hlasů. Filip kritizoval nízkou účast voličů v senátních volbách.

Šéf KSČM si dále nebral servítky vůči předsedovi ODS Mirku Topolánkovi, jenž se zúčastnil party bohatých podnikatelů těsně před volbami. Podle Filipa si Topolánek "nevidí do pusy". Filip doporučil Topolánkovi rezignaci na premiérský post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám