Hlavní obsah

ODS jasně zvítězila v senátních i obecních volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V senátních a komunálních volbách se nejvíce prosadili politici ODS. Do druhého kola se nedostal kandidát ODS pouze ve Zlíně. Druhá skončila ČSSD, jejíž kandidáti zvítězili v prvním kole ve třech obvodech. Z parlamentních stran zvítězila ODS i v komunálních volbách. Občanští demokraté tradičně bodovali hlavně ve velkých městech.

Článek

ODS tak má šanci získat v horní komoře parlamentu sama ústavní většinu, pokud uspěje alespoň ve 22 obvodech. Na nadpoloviční většinu by jí stačilo vítězství v 14 soubojích. Rozhodne se příští pátek a sobotu.

ČSSD zřejmě bude mít ve druhém kole 11 finalistů, vždy v duelech s občanskými demokraty. Obě nejsilnější strany tak mají jisté, že dohromady letos obsadí 11 křesel, což jim stačí k nadpoloviční většině hlasů v horní komoře. K ústavní většině těchto dvou stran by potřebovali zástupci ODS zvítězit ještě v pěti ze zbývajících 16 obvodů.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už v obavě z dominance ODS oznámil, že chce s ostatními stranami vytvořit ve druhém kole koalici všech proti občanským demokratům.

ODS se zřejmě střetne se zástupci KDU-ČSL v šesti obvodech, s komunistickými kandidáty ve třech a s nezávislými kandidáty ve dvou. Ve zbývajících čtyřech obvodech budou občanským demokratům konkurovat kandidáti SNK ED, SZ, Volby pro město, Strany pro otevřenou společnost (SOS) a hnutí Zelení.

Praha byla tradiční baštou ODS

Lidovcům se v senátních volbách dařilo na Moravě, ve Vsetíně a ve Zlíně dokázali Jiří Čunek a Jiří Stodůlka v prvním kole vyhrát. Podobně si vedl v Šumperku dosavadní senátor Adolf Jílek.

V Praze ve čtyřech volebních obvodech jasně vítězili kandidáti ODS, mezi nimiž hrál prim herec Tomáš Töpfer.

V Čechách až na Chomutovsko, kde zvítězil nezávislý kandidát Petr Skála, většinou vítězili v prvním kole občanští demokraté. Na Moravě bylo politické spektrum pestřejší, výrazně se prosazovali soc. dem. kandidáti a lidovci.

Senátní a komunální volby
ON-LINE reportáž ZDE

Z kandidátů ČSSD neuspěla například bývalá šéfka státního zastupitelství Marie Benešová, jež kandidovala v obvodě Chomutov. Podobně dopadl i bývalý diskař Imrich Bugár v Jablonci nad Nisou. 

Naopak úspěchem skončilo pro ČSSD v obvodech Břeclav, Prostějov a Karviná, kde kandidáti soc. dem. porazili ostatní soky.

Zeleným se ve většinovém systému příliš nedařilo, největší naději na úspěch měli jejich kandidáti v Praze a Brně.

V obecních volbách vyhrála ODS

Z parlamentních stran se nejvíce v komunálních volbách po sečtení hlasů dařilo ODS. Občanští demokraté se tradičně nejvíce prosadili ve velkých městech. ODS těsně zvítězila i v Havířově, který býval komunistickou baštou. 

Druhá zatím byla v komunálních volbách ČSSD, pro jejíž kandidáty hlasovalo asi 12,5 procenta voličů. Z dalších stran na tom byly nejlépe KSČM s téměř 11 a KDU-ČSL s necelými deseti procenty hlasů. Strana zelených získala 1,5 procenta hlasů.

Vizitky kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb
Volební obvod č. 2 - Sokolov
Pavel Čáslava (ODS; 61 let) - Ředitel Okresního ústavu sociálních služeb (OÚSS) v Sokolově. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Praze. Do 90. let pracoval jako psycholog. Od roku 1990 je ředitelem Okresního ústavu sociálních služeb v Sokolově. Je členem prezidia Asociace sociálních služeb ČR a předsedou krajského sdružení Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. V ODS je od roku 2003.
Josef Novotný (ČSSD; 53 let) - Ředitel střední školy. Vystudoval Fakultu tělesné výchovy. Pracoval jako učitel matematiky a tělocviku. V současnosti je ředitelem Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově. Do ČSSD vstoupil v roce 2002. V letech 1983 až 1989 byl členem KSČ. Od roku 2003 zasedá v Radě města Sokolova.
Volební obvod č. 5 - Chomutov
Petr Skála (nezávislý kandidát; 50 let) - Lékař - chirurg. Po absolvování lékařské fakulty nastoupil na chirurgické oddělení Nemocnice s poliklinikou v Chomutově, kde má stále částečný úvazek. Od roku 1993 pracuje jako privátní ambulantní chirurg. Je bez politické příslušnosti a ani v minulosti nebyl členem žádné politické strany.
Ivana Řápková (ODS; 40 let) - Primátorka města Chomutova. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze a v roce 2004 práva v Plzni. Pracovala jako ekonomka a správkyně konkurzní podstaty. V roce 1998 byla zvolena členkou rady města Chomutova, od roku 2002 je chomutovskou starostkou. Členkou ODS je od roku 1998.
Volební obvod č. 8 - Rokycany
Luděk Sefzig (ODS; 49 let) - Senátor. Po studiu na lékařské fakultě v Plzni pracoval na chirurgii v rokycanské nemocnici. Od roku 1995 pracoval na chirurgické ambulanci v Rokycanech. Senátorem byl zvolen v roce 2000. V Senátu zastává funkci předsedy výboru pro záležitosti EU a je členem komise pro zahraniční krajany a komise pro Ústavu. Je členem ODS.
Jan Mudra (KSČM; 61 let) - Hutník - tavič. Vyučil se v oboru hutník - ocelář a přes 40 let byl zaměstnancem v Železárnách Hrádek. Nyní je v důchodu. Je členem KSČM, pracuje v okresní organizaci strany a v plzeňské krajské radě KSČM.
Volební obvod č. 11 - Domažlice
Eliška Hašková - Coolidge (za ODS; 65 let) - Podnikatelka. Od svých devíti let žila v USA, kde vystudovala obor diplomacie na Georgetownské univerzitě. Sedmadvacet let pracovala pro americkou vládu, z toho 18 let v týmu Bílého domu. Po roce 1989 se vrátila do Československa. Kromě práce pro svoji poradenskou firmu také vyučuje na diplomatické akademii.
Jiřina Rippelová (ČSSD; 47 let) - Starostka Sušice. Absolventka pražské právnické fakulty. Před svým zvolením starostkou Sušice v roce 1998 pracovala jako právnička v několika organizacích, mimo jiné na Katastrálním úřadu Klatovy. Od roku 2000 je členkou správního výboru Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Je členkou Krajského výkonného výboru ČSSD Plzeňského kraje.
Volební obvod č. 14 - České Budějovice
Jiří Pospíšil (ODS; 57) - Od roku 1996 senátor, působí ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Do politiky vstoupil po listopadu 1989 v řadách Občanského fóra, v roce 1991 se stal členem ODS. V letech 1990 až 1992 byl poslancem FS, od září 1992 pak zmocněncem české vlády pro vznik armády. Až do září 1995 působil náměstek ministra obrany. Někdejší klinický psycholog je ženatý, má dvě děti. V roce 1968 podal přihlášku do KSČ, kterou o rok později stáhl.
Miroslav Tetter (KDU-ČSL; 68) - Od roku 1998 primátor Českých Budějovic, do Senátu neúspěšně kandidoval už v roce 1996. Vystudovaný přírodovědec v letech 1965 až 2004 působil na Jihočeské univerzitě. V roce 1990 se poprvé stal členem českobudějovického zastupitelstva (na kandidátce KAN), v letech 1992 až 1998 byl náměstkem primátora. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1993, od listopadu 2004 zasedá v zastupitelstvu Jihočeského kraje. Je ženatý, má tři dospělé děti.
Volební obvod č. 17 - Praha 12
Tomáš Grulich (ODS; 55) - Historik, etnolog, od roku 1998 radní Prahy 12. V zastupitelstvu městské části zasedal už v letech 1990 až 1994, v následujícím volebním období byl zastupitelem hlavního města. V letech 1996 až 2001 předsedal dozorčí radě Kongresového centra Praha. Do ledna 2006 spoluvlastnil tiskárnu. Vystudoval Filozofickou fakultu UK, odborně působil v několika muzeích včetně Národního muzea. Je ženatý, má dvě děti.
Pavel Klener (za Stranu zelených; 69) - Lékař, onkolog, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze, ministr zdravotnictví od prosince 1989 do června 1990. Od voleb v roce 1990 byl dva roky členem České národní rady za Občanské fórum. O kandidatuře do Senátu uvažoval před čtyřmi lety za KDU-ČSL, nakonec ale nekandidoval. Je ženatý, má dceru a syna.
Volební obvod č. 20 - Praha 4
Tomáš Töpfer (za ODS; 55) - Herec, režisér, spolumajitel a ředitel nuselského Divadla na Fidlovačce, kde působí od roku 1998. Absolvoval DAMU, hrál v Ostravě, Ústí nad Labem, od roku 1983 v Divadle E.F. Buriana v Praze a v letech 1988 až 1998 v Divadle na Vinohradech. Natočil několik filmů, v poslední době se proslavil v seriálech Život na zámku či Četnické humoresky. Spolu s bratrem vlastní známý hostinec U Kalicha.
Richard Hindls (za ČSSD; 56) - Od března 2006 rektor Vysoké školy ekonomické, předtím byl děkanem Fakulty informatiky a šéfem katedry statistiky. Školu absolvoval v roce 1975, v letech 1976 až 1987 pracoval v České plánovací komisi, poté začal vyučovat na VŠE. Získal řadu akademických hodností, od roku 1998 profesor. Kromě VŠE učí i na liberecké univerzitě, působí ve Statistické radě ČR při České statistickém úřadě.
Volební obvod č. 23 - Praha 8
Alena Palečková (ODS; 59) - Senátorka, obvod zastupuje už od roku 1996. Je ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Od roku 1994 je členkou zastupitelstva Prahy 8, první čtyři roky zasedala i v radě. Od května do července 2004 byla prozatímní zástupkyní ČR v Evropském parlamentu. Vystudovala Přírodovědeckou fakultu UK, pracovala v nemocnici na Bulovce a v Revmatologickém ústavu. Do ODS vstoupila v roce 1992. Je vdaná, má dvě dcery.
Michael Hvížďala (nestraník, nezávislý kandidát; 44) - Předseda Pražské asociace kongresové turistiky. Od roku 1990 zasedá v pražském zastupitelstvu, v letech 1991 až 1998 radní. Původně v OF, později zakládající člen ODS, vystoupil v březnu 1998. V letech 1999 až 2004 byl členem Unie svobody. Vystudoval pražskou lékařskou fakultu, pracoval jako gynekolog, v sezoně 1991 až 1992 byl lékařem českého daviscupového týmu. Je svobodný.
Volební obvod č. 26 - Praha 2
Daniela Filipiová (ODS; 49 let) - Senátorka. Absolvovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze. Byla projektantkou v Krajském projektovém ústavu v letech 1982 až 1990, později v ateliéru Genesis (1992 až 1996). Po neúspěšné operaci míchy je odkázána na ortopedický vozík a od roku 1987 je v invalidním důchodu. Působí jako konzultant při projektování a úpravách staveb se zaměřením na odstraňování architektonických bariér. V roce 2000 byla zvolena senátorkou v Praze 2. Pracuje ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Členkou ODS je od roku 1997, předtím nebyla v žádné politické straně.
Táňa Fischerová (za Zelené; 59 let) - Herečka. Studovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Hrála v řadě divadel, mezi jinými v pražském Činoherním klubu či Laterně Magice. Od roku 1998 je členkou správní rady Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a působí v řadě dalších charitativních a ekologických organizací či v nadacích. Od roku 2002 byla nezávislou poslankyní za koalici Unie svobody-DEU a KDU-ČSL. Byla mimo jiné místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.
Volební obvod č. 29 - Litoměřice
Alexandr Vondra (za ODS; 45 let) - Ministr zahraničních věcí. Vystudoval geografii na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Před rokem 1989 disident, mluvčí Charty 77. Později byl poradcem prezidenta Václava Havla a velvyslancem v USA v letech 1997 až 2001. Řadu let působil jako náměstek ministra zahraničí (1992 až 1997 a 2002 až 2003). V roce 2004 se stal prezidentem České euroatlantické rady. Ministrem zahraničí vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) byl jmenován 4. září 2006.
Robert Kopecký (ČSSD; 54 let) - Starosta obce Podsedice. Letos mu skončil mandát v Poslanecké sněmovně, v níž zasedal po tři volební období od roku 1996. O místo v Senátu se pokoušel již před šesti lety, kdy skončil v poli poražených po prvním kole. Do roku 1990 byl členem KSČ, o dva roky později vstoupil do ČSSD. Je členem okresního výboru ČSSD.
Volební obvod č. 32 - Teplice
Jaroslav Kubera (ODS; 59 let) - Senátor, primátor Teplic. Vystudoval matematiku na brněnské univerzitě a pak studoval zahraniční obchod na VŠE v Praze. Pracoval ve Sklo Unionu Teplice, poté v obchodním oddělení Elektrosvitu Nové Zámky. V letech 1990 až 1994 byl tajemníkem Městského úřadu v Teplicích. V dráze komunálního politika pokračoval po volbách v roce 1994, kdy byl zvolen do čela teplické radnice. Po prvním neúspěchu v roce 1996 byl do Senátu zvolen před šesti lety. Nyní je třetím rokem předsedou ústavně právního výboru. V období 1967 až 1968 byl v KSČ, odkud ho vyloučili. Do ODS vstoupil v roce 1992 a od roku 1999 je ve Výkonné radě ODS.
Oldřich Bubeníček (KSČM; 53 let) - Novinář. Absolvent gymnázia pracoval deset let jako dělník a později mistr ve Sklotasu Řetenice. Od roku 1982 působil jako politický pracovník na okresním výboru komunistické strany a od roku 1991 je předsedou OV KSČM Teplice. Tři roky je předsedou Ústecké krajské rady KSČM. Do strany vstoupil v roce 1974. Posledních 12 let je krajským zpravodajem Haló novin. Komunální politice se věnuje od roku 1990 v městském zastupitelstvu Bíliny, od roku 1993 v radě města a je také členem krajského zastupitelstva. V souboji o křeslo senátora na Teplicku v roce 2000 prohrál s Jaroslavem Kuberou z ODS.
Volební obvod č. 35 - Jablonec nad Nisou
Jiří Čeřovský (ODS; 51 let) - Starosta Jablonce nad Nisou. Absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor učitelství biologie a chemie pro střední školy. Bývalý atlet, který v roce 1976 na mistrovství Evropy obsadil čtvrté místo v běhu na 110 metrů překážek. V letech 1984 až 1994 učil na jablonecké Sportovní škole a gymnáziu. V komunální politice působí od roku 1990. Starostou Jablonce je od roku 1994. Letos už na pozici prvního muže radnice nekandiduje. Před šesti lety prohrál ve druhém kole o téměř tři procenta s obhájkyní mandátu Soňou Paukrtovou. Členem ODS je od roku 1995.
Soňa Paukrtová (za Stranu pro otevřenou společnost; 56 let) - Senátorka. Vystudovala anorganickou chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, později doplňkové pedagogické studium a rozšiřující studium matematiky. V letech 1991 až 1994 byla zástupkyní ředitele Integrované střední školy bižuterní a poté do roku 2000 zástupkyní starosty Jablonce nad Nisou. V komunální politice pracuje už 16 let, i jako senátorka si podržela místo v jabloneckém zastupitelstvu. Byla členkou ODA v období 1992 až 1998. Mandát v Senátu získala v roce 2000 jako nezávislá za tehdejší čtyřkoalici. Pracuje v senátním Klubu otevřené demokracie, který dva poslední roky vede.
Volební obvod č. 38 - Mladá Boleslav
Jaroslav Mitlener (ODS; 48 let) - Senátor, lékař-ortoped. Vystudoval lékařskou fakultu v Hradci Králové. Poté nastoupil do mladoboleslavské nemocnice, kde začal pracovat na ortopedickém oddělení, které později osm let vedl jako primář. Nyní má soukromou ambulanci, operuje v mladoboleslavském Pírkově sanatoriu i Klaudiánově nemocnici. Byl členem mladoboleslavské městské rady, předsedá tamní ODS.
Jaromír Jermář (ČSSD; 50 let) - Historik a etnolog, uvolněný zastupitel Středočeského kraje (předseda kontrolního výboru). Historii a etnologii vystudoval na filozofické fakultě UK. Od roku 1980 až do svého zvolení do středočeského zastupitelstva v roce 2004 pracoval v Muzeu Mladoboleslavska, od roku 1990 jako vedoucí historicko-etnologického oddělení. Členem ČSSD je od roku 1993, v letech 1981 až 1990 byl členem komunistické strany. Je místopředsedou středočeské ČSSD.
Volební obvod č. 41 - Benešov
Karel Šebek (ODS; 55 let) - Člen zastupitelstva Středočeského kraje a starosta obce Neveklov. Vystudoval elektrotechnickou průmyslovku, poté pracoval jako montér, projektant či obsluha velína vzduchotechniky ve FN Motol. Do ODS vstoupil v roce 1991, nyní je předsedou oblastního sdružení ODS Benešov.
Helena Rögnerová (za Volbu pro město; 51 let) - Senátorka. Absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, v roce 1986 nastoupila do Státního ústavu národního zdraví v Praze (nynější Nemocnice Na Homolce), poté pracovala pro První americko-českou pojišťovnu a jako ředitelka poradenské firmy A.B.C. - Agency for Business Consulting s.r.o. V období 1996 až 1999 řídila Fakultní nemocnici v Praze-Motole. V roce 2000 byla zvolena senátorkou za tehdejší Čtyřkoalici (jako nezávislá nominovaná KDU-ČSL). V Senátu je mimo jiné místopředsedkyní senátorského klubu SNK. V roce 2004 neúspěšně kandidovala do Evropského parlamentu. Není členkou politické strany.
Volební obvod č. 44 - Chrudim
Jana Fischerová (ODS; 51 let) - Starostka Havlíčkova Brodu. Vystudovala Stavební fakultu pražské ČVUT, poté učila na stavební průmyslovce. Starostkou je od letošního května, předtím podnikala jako majitelka cestovní kanceláře. V letech 1998 až 2002 byla havlíčkobrodskou místostarostkou. Je členkou zastupitelstva kraje Vysočina (od roku 2000) a města Havlíčkův Brod (od roku 1994). Do ODS vstoupila v roce 2003, předtím byla zhruba rok členkou SNK. Rovněž působí v radě Svazu měst a obcí ČR a je členkou delegace za ČR do Kongresu místních samospráv a regionů Rady Evropy.
Petr Pithart (KDU-ČSL; 65 let) - Senátor, místopředseda Senátu. Po studiu práv působil jako asistent na právnické fakultě a ve vědeckém týmu ČSAV pro reformu politického systému. Poté, co v roce 1968 vystoupil z KSČ (členem byl od roku 1960), musel z vědeckého pracoviště odejít. Prošel řadou povolání. Krátké období, kdy se vrátil k profesi právníka, ukončil podpis Charty 77. Po listopadu 1989 se stal jedním z předních mluvčích Občanského fóra (OF), v roce 1990 zasedl do Federálního shromáždění a později České národní rady. V letech 1990 až 1992 byl předsedou české vlády. Po rozpadu OF působil v Občanském hnutí (později přejmenovaném na Svobodné demokraty a SD-LSNS). Po ustavení Senátu v roce 1996 se stal jeho prvním předsedou, ve funkci byl celkem šest let (1996 až 1998 a 2000 až 2004). Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1999. V roce 2003 neúspěšně kandidoval na úřad prezidenta ČR.
Volební obvod č. 47 - Náchod
Petr Pakosta (ODS; 49 let) - Daňový poradce. Vystudoval strojní fakultu na Českém vysokém učení technickém v Praze. Pracoval v JZD Dobré a ve Stavostroji Nové Město nad Metují. V letech 1990 až 1991 byl okresním manažerem Občanského fóra. Členem ODS je od roku 1991; v letech 1991 až 1993 byl okresním manažerem ODS. Od roku 1993 soukromě podniká. Je ženatý a má dvě dcery.
Petr Fejfar (US-DEU; 47 let) - Senátor. V roce 1990 byl zvolen starostou České Skalice a v roce 2000 senátorem za Unii svobody. Vyučil se automechanikem, následně maturoval na střední průmyslové škole strojnické. Pracoval jako automechanik a technik. Během starostování vystudoval bakalářské studium veřejné správy na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Před rokem 1989 byl členem Nezávislého mírového sdružení a Hnutí za občanskou svobodu. Pracoval v Občanském fóru, patřil k zakládajícím členům ODS i Unie svobody. Nebyl členem ani kandidátem KSČ. Je rozvedený, má jednu dospělou dceru.
Volební obvod č. 50 - Svitavy
Miroslav Popelka (ODS; 43 let) - Starosta Poličky. Po studiu na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě získal titul Bc. Začínal jako stavební dělník u Průmstavu Pardubice a jako hasič ve svitavském hasičském sboru. Po roce 1989 soukromě podnikal. Starostou města Poličky je od roku 2002. Od téhož roku je členem ODS. V roce 2004 byl v krajských volbách za ODS zvolen zastupitelem Pardubického kraje. Je ženatý, má jednoho syna.
Václav Koukal (za KDU-ČSL; 60 let) - Starosta města Svitavy. Absolvoval střední průmyslovou školu. Původní profesí projektant. Pracoval jako konstruktér v Adastu Polička, vedoucí technického rozvoje OPP Polička a projektant Zemědělských staveb Svitavy. V letech 1990 až 2001 byl svitavským místostarostou, od roku 2001 je starostou. Od roku 2004 je zastupitelem Pardubického kraje. Nestraník, v letech 1990 až 1993 byl členem Občanského hnutí. Je ženatý, má jednu dceru.
Volební obvod č. 53 - Třebíč
Vítězslav Jonáš (ODS; 51 let) - Starosta Dukovan. Vystudoval střední průmyslovou školu strojní. Pracoval postupně v ČKD Blansko na výstavbě Dalešické přehrady, v Juranových závodech jako dílenský plánovač a ve Škodě Praha jako obchodní referent. Starostou obce Dukovany je od roku 1990. Od roku 1991 je členem ODS. V roce 2005 se stal členem Výkonné rady ODS. Od roku 2002 je členem zastupitelstva kraje Vysočina. Je ženatý, má tři dcery.
Josef Zahradníček (KSČM; 49 let) - Starosta Studence. Vyučil se automechanikem a pracoval v JZD Hartvíkovice a poté Studenec. Střední vzdělání si doplnil večerním studiem na SPŠS v Třebíči. Do komunistické strany vstoupil v roce 1977. V roce 1981 byl zvolen poslancem MNV. V letech 1984 až 1990 byl předsedou MNV, v letech 1990 až 1994 uvolněným místostarostou a od roku 1994 je starostou obce Studenec. Předseda Energoregionu 2020, který sdružuje 125 obcí kolem JE Dukovany. Je ženatý, má syna a dceru.
Volební obvod č. 56 - Břeclav
Jan Hajda (ČSSD; 57 let) - Šéf Okresní agrární komory v Břeclavi a předseda Zemědělského družstva Sedlec na Břeclavsku. Absolvent provozně ekonomické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně. Pracoval jako ekonom v zemědělském družstvu Pavlov a na břeclavské zemědělské správě. Od roku 1988 je předsedou ZD v Sedlci, v čele břeclavské agrární komory stojí od roku 1998. Po roce 1989 vstoupil do ČSSD, v minulosti byl členem KSČ. Řadu let zasedá v obecním zastupitelstvu, do Senátu kandidoval na Břeclavsku před šesti lety, skončil třetí.
Milan Blažek (ODS; 44 let) - Antikvář. Absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně, poté vyučoval na odborných učilištích v Břeclavi a Hodoníně. V listopadu 1989 se stal manažerem tehdejšího koordinačního centra Občanského fóra v Praze. Po roce 1990 se začal věnovat podnikání jako knihkupec a antikvář. Osm let zasedal v městském zastupitelstvu Břeclavi, v letech 1994 až 1998 byl městským radním. Od roku 1997 je členem Rady Českého rozhlasu. Do ODS vstoupil v roce 1991.
Volební obvod č. 59 - Brno-město
Richard Svoboda (ODS; 42 let) - Primátor Brna. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně, pracoval v Brněnského večerníku a v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Do ODS vstoupil v roce 1997, do loňského roku vedl její brněnskou organizaci. Od roku 2000 byl dva roky místostarostou městské části Brno-Královo Pole, v témže roce byl zvolen do zastupitelstva Jihomoravského kraje. V letech 2002-2004 byl náměstkem brněnského primátora. V čele brněnské radnice stojí od roku 2004.
Jiří Václavek (ČSSD; 64 let) - Ekonom, bývalý poslanec. Vystudoval ekonomiku na strojní fakultě VUT v Brně. Pracoval v Západomoravských strojírnách v Třebíči, v ZKL Brno a v brněnském podniku DRUPOS. V roce 1990 stál u obnovení ČSSD v Brně a současně byl zvolen v obecním zastupitelstvu v Brně-Králově poli místostarostou. Čtyři roky byl členem jihomoravského krajského zastupitelstva. Od roku 1996 deset let zasedal za ČSSD v Poslanecké sněmovně, byl místopředsedou vlivného rozpočtového výboru. Od letošního roku je členem dozorčí rady České konsolidační agentury.
Volební obvod č. 62 - Prostějov
Božena Sekaninová (ČSSD; 49 let) - Prostějovská místostarostka. Je absolventkou Střední zdravotnické školy v Prostějově. Celý život pracuje jako zdravotní sestra, byla dispečerkou záchranky či vrchní sestrou v agentuře domácí péče, od roku 1996 má pracovní úvazek v prostějovském domově důchodců. V komunální politice se pohybuje od roku 1998, kdy se stala prostějovskou místostarostkou. Členkou ČSSD je od roku 1991, zasedá v regionálních orgánech strany.
Ivana Hemerková (ODS; 48 let) - Ředitelka Střední zdravotnické školy v Prostějově. Tuto školu také vystudovala a poté absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Začínala jako instrumentářka v olomoucké vojenské nemocnici. V roce 1981 nastoupila jako učitelka do prostějovské zdravotní školy, kde se později stala zástupkyní ředitele a od roku 1997 je ředitelkou školy. Čtyři roky zasedá za ODS v prostějovském městském zastupitelstvu.
Volební obvod č. 65 - Šumperk
Adolf Jílek (KDU-ČSL; 57 let) - Senátor, bývalý předseda senátorského klubu KDU-ČSL. Vystudoval obor konstrukce potravinářských a chemických strojů na Strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně (VUT). Poté pracoval v Olšanských papírnách a Prametu Šumperk. V letech 1991 a 1992 byl starostou Dolní Studénky, v letech 1993 až 2000 přednostou Okresního úřadu Šumperk. Členem KDU-ČSL je od roku 1990.
Zdeněk Zerzáň (ODS; 69 let) - Podnikatel, cestovatel. Vyučil se opravářem motorových kolejových vozidel a poté absolvoval Střední osvětovou školu v Brně. V letech 1967 až 1987 působil jako náčelník Horské služby v Jeseníkách. Procestoval 45 zemí, jako první na světě sjel na lyžích nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. V letech 1994 až 1998 byl místostarostou Šumperka. Členem ODS je od roku 1995. Je předsedou Sdružení cestovního ruchu, předsedou komise Rady kraje pro rozvoj cestovního ruchu v Olomouckém kraji a předsedou komise cestovního ruchu Svazu měst a obcí ČR.
Volební obvod č. 68 - Opava
Václav Vlček (ODS; 59 let) - Chirurg. Vystudoval Lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. V roce 1992 se stal primářem chirurgického oddělení Slezské nemocnice. Do ODS vstoupil v roce 1993. Dvakrát úspěšně kandidoval v komunálních volbách a stal se členem zastupitelstva. Od roku 1998 je také členem městské rady v Opavě. Ženatý, má syna.
Zdeněk Jirásek (za ČSSD; 49 let) - Rektor Slezské univerzity. Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Odborný, posléze vědecký pracovník Československé akademie věd. V letech 1986 až 1992 byl vědeckým tajemníkem Slezského ústavu ČSAV. V roce 1990 začal vyučovat na Filozofické fakultě v Opavě. Následujícího roku se stal rektorem nově vzniklé Slezské univerzity. V letech 1986 až 1989 byl členem KSČ. Je ženatý, má dva syny.
Volební obvod č. 71 - Ostrava-město
Milan Balabán (ODS; 62 let) - Senátor. Vystudoval Stavební fakultu brněnské techniky, obor ocelové konstrukce. V letech 1967 až 1990 pracoval v Hutním projektu Ostrava, naposledy jako vedoucí oddělení ocelových konstrukcí. Od roku 1991 je členem ODS. Po tři volební období, do roku 2000, byl náměstkem ostravského primátora s odpovědností za finance a výstavbu. V témže roce získal senátorský mandát v obvodu Ostrava-město, v horní parlamentní komoře vede výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu.
Otakar Veřovský (ČSSD; 62 let) - Starosta městského obvodu Ostrava-Jih. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Pracoval jako vychovatel, zástupce vedoucího vzdělávání dospělých a ředitel Ústavu pro mentálně postiženou mládež. Působil také jako asistent ředitele úřadu na ministerstvu pro místní rozvoj. V komunální politice se pohybuje od roku 1998, před čtyřmi lety byl zvolen starostou Ostravy-Jih.
Volební obvod č. 74 - Karviná
Petr Vícha (ČSSD; 43 let) - Starosta Bohumína. Vystudoval Vysokou školu báňskou - fakultu strojní a elektrotechnickou. Poté pracoval v podniku Železárny a drátovny Bohumín. V roce 1991 se stal vedoucím finančního odboru Městského úřadu Bohumín. V roce 1994 byl zvolen do městského zastupitelstva v Bohumíně a stal se starostou. V ČSSD je od roku 1995, od roku 1999 je předsedou ČSSD v Moravskoslezském kraji.
Emílie Večeřová (ODS; 68 let) - Odborná lékařka. Vystudovala Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1967 pracovala jako lékařka v havířovské nemocnici, byla i primářkou infekčního oddělení. V letech 1996 až 2000 byla ředitelkou nemocnice. V ODS je od roku 1994. Do Senátu na Karvinsku kandidovala již v roce 2000, v prvním kole však skončila až na čtvrtém místě. Je členkou havířovského zastupitelstva.
Volební obvod č. 77 - Vsetín
Jiří Čunek (KDU-ČSL; 47 let) - Starosta Vsetína. Vystudoval strojní průmyslovou školu, byl zaměstnancem Pozemních staveb Zlín a v letech 1982 až 1998 pracoval ve Zbrojovce Vsetín. V roce 1994 se stal členem vsetínského zastupitelstva a od roku 1998 je starostou. Od roku 2000 je v zastupitelstvu Zlínského kraje. Členem lidové strany je od roku 1990.
Jiří Kubeša (ODS; 60 let) - Starosta Valašského Meziříčí a advokát. Dálkově vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, v letech 1985 až 1989 byl soudcem Okresního soudu ve Vsetíně. V roce 1991 se na dva roky stal ředitelem Úřadu práce ve Vsetíně. V roce 1994 byl zvolen zastupitelem a následně i starostou Valašského Meziříčí na kandidátce ODS. Do strany vstoupil v roce 1996. V dalším volebním období sice zůstal v zastupitelstvu, ale věnoval se práci advokáta. Navíc byl v roce 2000 zvolen členem zastupitelstva Zlínského kraje. Po komunálních volbách v roce 2002 se znovu stal starostou Valašského Meziříčí.
Volební obvod č. 80 - Zlín
Jiří Stodůlka (KDU-ČSL; 56 let) - Senátor. Vystudoval energetiku na Vysokém učení technickém v Brně a poté pracoval v období 1971 až 1990 v závodě Barum Otrokovice. V roce 1990 se na čtyři roku stal zástupcem starosty v Otrokovicích. V dalším období pracoval nejprve v Teplárně Otrokovice a později ve firmě Speco Otrokovice. V roce 1996 se stal senátorem za KDU-ČSL, do níž vstoupil v roce 1990. Senátorský mandát obhájil i v roce 2000. Začátkem letošního září se stal místopředsedou KDU-ČSL.
Jana Juřenčáková (za hnutí Nezávislí starostové pro kraj; 43 let) - Starostka Rokytnice a ekonomická poradkyně. V roce 1992 dálkově vystudovala Vysokou školu ekonomickou Praha. V letech 1981 až 1991 pracovala jako referentka na městském národním výboru ve Slavičíně. V posledním období se zabývá daňovým a ekonomickým poradenstvím a od března 2000 je starostkou obce Rokytnice, která se odtrhla od Slavičína. V letech 1988 až 1990 byla členkou komunistické strany.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám