Hlavní obsah

Student politologie udělal ústecké ČSSD medvědí službu

Právo, Tomáš Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Medvědí službu udělal sociální demokracii v Ústí nad Labem 22letý student politologie Martin Berger, když ve středu ustoupil naléhání jedné ze seniorek v domově důchodců na sídlišti Severní Terasa na pomoc s vyplněním hlasovacího lístku do komunálních voleb a udělal křížek u svého jména. Sám totiž kandiduje na sedmém místě do městského zastupitelstva.

Článek

Příbuzný stařenky událost ihned oznámil na obvodním oddělení Policie ČR na ústecké Severní Terase s tím, že mělo jít o čtyři hlasovací lístky. Ústecký policejní ředitel Zdeněk Havlíček Právu v pátek řekl, že ani po konzultaci se správním odborem Magistrátu města Ústí nad Labem nelze zatím mluvit o přestupku či o trestném činu. "Ta věc navíc ani nebyla dokonána, lístek nebyl vhozen do urny," vysvětlil Havlíček.

Sám Berger vše vidí jako nešťastné nedorozumění. "Manipulaci s volebními lístky důchodců důrazně odmítám. Té paní jsem pomohl na její výslovné přání, ale ještě ten samý den jsem jí přinesl čisté volební lístky," dodal Berger, který v domově s poslankyní Marcelou Mertinovou (ČSSD) rozdával seniorům růže.

Zástupkyně ředitelky domova důchodců Hana Lofajová v pátek Právu řekla, že průměrný věk 180 klientů tohoto ubytovacího zařízení je kolem osmdesáti let. "Ten mladík se podle naší zaměstnankyně té paní sám nenabídl, měla ho o pomoc při vyplnění lístku sama požádat. Přesto si myslím, že to dělat neměl," míní Lofajová. V domově jsou dvě volební místnosti, před kterými v pátek již hodinu před otevřením posedávali senioři a navzájem na sobě vyzvídali, koho kdo bude volit. Většina jich ale odpočívala po obědě na svých pokojích a v rozlehlém objektu domova vládlo naprosté ticho.

Sociální demokraté spolupracují s domovem důchodců na Severní Terase dlouhodobě. Do domova například jezdí na Vánoce i Velikonoce. Účelem středeční návštěvy bylo vysvětlit jeho obyvatelům smysl, princip a způsob volby do komunálního zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám