Hlavní obsah

Aféry zřejmě sníží účast, volí hlavně rozhodnutí

Snad ještě nikdy v historii ČR neprobíhaly místní a senátní volby v tak vyostřené politické situaci, kdy mohou jejich výsledky ovlivnit významně i to, kdo bude v příštích letech vládnout. Navzdory tomu se žádné mohutné houfy voličů včera k urnám nehrnuly. Možná je to paradoxně kvůli politickým skandálům, které voliče otravují.

Článek

"Není to žádná sláva"

Zatímco před čtyřmi lety přišlo do zastupitelstev volit 43,4 procenta lidí, letos přijde k urnám podle odhadů méně. V pátek to vypadalo, že přišlo asi patnáct až dvacet procent voličů.

"Není to žádná sláva. Volební účast je docela slabá, rozhodně menší než při parlamentních volbách," uvedl člen volební komise v centru Ostravy Vladimír Šmehlík. "Nejde říci, ze kterých věkových skupin chodí voliči nejčastěji," doplnil.

Do volební místnosti v základní škole Aksamitova v Olomouci přišlo do podvečera přibližně deset procent voličů. "Účast v červnových volbách byla o padesát procent vyšší. Nedá se říci, že by dnes některá věková skupina převládala," řekl Právu zapisovatel Stanislav Bednařík.

"Jsem kmenový volič jedné strany"

Většina dotázaných voličů Právu potvrdila, že o své volbě byli rozhodnuti dávno předem.

"V rozhodování koho budu volit jsem měla od začátku jasno. Na kandidátce jsem si vybrala konkrétního člověka, kterého osobně znám a vím, co od něj mohu čekat. Aféry našich politiků vnímám spíše okrajově, více bych se jimi zabývala, pokud bych volila stranu jako celek," řekla Právu Kamila Chwistková z Olomouce.

Žádný z námi oslovených Plzeňanů nepřipustil, že by jeho rozhodování nějak poznamenaly politické aféry posledních dnů.

"Jsem kmenový volič jedné strany, aféry se mnou nic nedělají," prohlásil čtyřicátník, který přišel dát svůj hlas do jedné z volebních místností v centru Plzně.

Z dvanácti oslovených voličů před volebními místnostmi na základní škole Slovanské náměstí v Brně jedenáct odpovědělo, že volili stejnou stranu jako v minulých komunálních volbách.

Že je sice současné aféry na celostátní, ale zejména na místní úrovni v Brně znechucují, ale volili svoji stranu, kterou volí už od revoluce.

Fronty nebyly

Jen zhruba sedmiprocentní účast zaznamenali před pátou hodinou v jedné z volebních místností v centru Plzně.

"Fronty se tady rozhodně netvoří," řekla Právu zapisovatelka komise Hana Bernášková, podle níž zde při minulých komunálních volbách celková účast činila zhruba pětadvacet procent.

"První vrchol - to když lidi chodili z práce - už máme za sebou, větší nával se dá čekat ještě v sobotu ráno," dodala Bernášková.

"Zatím přišla necelá stovka lidí, je to velmi slabé, něco málo přes 13 % zapsaných voličů," řekla Právu Dana Hergerová z volební komise v okrsku 23 Pardubice.

Volit chodí celé rodiny

"Při parlamentních volbách byla účast podstatně vyšší, ale při posledních komunálních volbách před čtyřmi lety jsme neměli po prvních třech hodinách odškrtnuto ani deset procent voličů a nakonec byla účast 35 procent," dodala Hergerová.

Jako velmi slušný hodnotili zájem voličů v průběhu prvních dvou hodin po otevření volebních místností členové volebních komisí na Lounsku. Často chodí spolu volit celé rodiny, dvě i více generací," řekla Právu zapisovatelka volebního okrsku číslo 19 Hana Škeříková.

Do zastupitelstev se volí na celém území České republiky. Na třetině území lidé rozhodují také o horní komoře Parlamentu. I v tomto případě k urnám zřejmě nepřijde příliš mnoho voličů. Před dvěma lety to bylo v prvním kole 24,10 procenta, tehdy se současně volilo do krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám