Hlavní obsah

Volební místnosti ve Varech byly téměř do voleb bez spojení

Právo, vor
KARLOVY VARY

Ještě tři hodiny před zahájením komunálních voleb v Karlových Varech a v okolí byla zhruba polovina okrskových volebních komisí bez telefonického spojení.

Článek

"Až deset minut před zahájením voleb se podařilo zapojit i poslední chybějící telefonní spojení s okrskovou komisí v Olšových Vratech," uvedl mluvčí na karlovarském magistrátu Jakub Kaválek, podle kterého v 19 volebních místnostech nebyly ještě tři hodiny před volbami zavedeny telefonní sítě nebo chyběly telefonní aparáty. "Nikdy dříve se nám něco podobného před volbami nestalo," poznamenala vedoucí odboru vnitřních věcí na karlovarském magistrátu Jindřiška Gallová.

"Telefonica O2 trošičku zaspala," hodnotil ředitel Krajského úřadu v Karlových Varech Roman Rokůsek. "Týká se to především karlovarského okresu. Například ale na Chebsku bylo možné se dovolat do některých okrskových komisích, ale zpět to už nešlo," dodal s tím, že ve 14. hodin byly telefonní linky ve všech okrskových komisích již v plném provozu. "Hovořil jsem s obchodním ředitelem správce telefonní sítě v Plzni, podle kterého došlo ke zpoždění například kvůli přání ředitelů základních škol, kde jsou vybudovány okrskové komise, aby technici přišli telefony zapojit až po vyučování ve 13. hodin," dodal Rokůsek.

Podle Kaválka řešil karlovarský magistrát nefungující telefony v okrskových komisích už ve čtvrtek. "Dostali jsme příslib, že během pátečního dopoledne bude vše v pořádku, což se ale nestalo," uvedl Kaválek. "Naštěstí nedošlo k narušení přípravy voleb, ale bylo nepříjemné, když museli předsedové okrskových komisí řešit problémy prostřednictví svých soukromých telefonů," dodal Kaválek.

"Vše se začalo řešit až v pátek těsně před volbami horkou jehlou. Přitom telefony okrskové komise potřebují k organizaci voleb, například když chtějí dát vědět, že jim v místnosti něco z vybavení chybí nebo nefunguje," doplnil mluvčí.

Mluvčí Telefonica O2 Martin Žabka s tvrzením, že telefony nefungovaly nesouhlasí. "Ověřoval jsem si to u našich techniků a ti mě ujistili, že telefony fungovaly ve všech 440 okrskových komisí v Karlovarském kraji už ve čtvrtek. Pouze ve školách, kde se čekalo na ukončení vyučování, se telefonní linky zapojovaly až v pátek," uvedl Žabka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám