Hlavní obsah

Šéfové parlamentních stran už odvolili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústavní činitelé a straničtí lídři tradičně přichází k volebním urnám mezi prvními. Platí to i pro senátní a komunální volby. Šéf ČSSD Jiří Paroubek již asi hodinu po otevření volebních místností hlasoval v pražských Stodůlkách. V pátek volili i šéfové zelených a komunistů Martin Bursík a Vojtěch Filip. Jako poslední odvolil předseda ODS Mirek Topolánek.

Článek

Politici byli tradičně mezi prvními občany, kteří dnes přišli rozhodnout o svých obecních zastupitelích, někteří i o senátorech. Výjimkou je prezident Václav Klaus, který kvůli účasti na summitu EU ve Finsku odevzdá svůj hlas v sobotu ráno. Podzimní volby rozhodnou o vedení měst a vesnic a třetiny horní parlamentní komory, mnozí odhadují, že ovlivní také jednání o nové vládě.

Hned po otevření volebních místností ve 14:00 odevzdal svůj hlas předseda ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek, stejně jako lídři komunistů a zelených Vojtěch Filip a Martin Bursík. Hodinu a půl po začátku hlasování dorazil úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal.

Topolánek se lehce opozdil

Jako poslední z lídrů parlamentních stran využil svého volebního práva premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, a to v 16:30 na pražské Letné. Jeho manželka Pavla Topolánková, která kandiduje do Senátu v Ostravě za stranu Politika 21, má přijít do stejné volební místnosti jako její muž, ale až druhý den voleb.

Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek zisk své strany tipovat nechtěl, jen poznamenal, že občanští demokraté chtějí obhájit své pozice v Senátu i na radnicích. "Potřebujeme vyhrát," uvedl poté, co odevzdal svůj hlas. Do volební místnosti na Letné dorazil sám a novináři se shodli, že ne v příliš dobré náladě.

Paroubek volil s chotí

Paroubek přišel hlasovat v pražských Stodůlkách společně s manželkou Zuzanou. Výsledek hlasování podle něj nebude pro ČSSD špatný, ale na druhou stranu ani tak dobrý, jak si expremiér představoval. Osobní závěry z výsledků vyvozovat nechce. Novinářům řekl, že jeden "zázrak" už se pod jeho taktovkou odehrál, a to při sněmovních volbách. V senátních volbách podle Paroubka ČSSD získá pět až devět křesel, obhajuje jich sedm. V komunálních volbách očekává o něco lepší výsledek než minule, kdy sociální demokraté skončili druzí s patnáctiprocentním ziskem.

Paroubek si nemyslí, že výsledky voleb ovlivní jednání o vládě. "Pseudokauzy", které provázely konec kampaně, se podle něj odehrály v režii ministra vnitra Ivana Langra (ODS) - nicméně neměly velký dopad, soudí.

Filip volil na jihu Čech

Předák komunistů Filip, který volil tradičně v Českých Budějovicích, si zase myslí, že zejména senátní volby mohou výrazně ovlivnit jednání o sestavení příštího kabinetu. Předvolební kampaň označil za brutální. "Nejvíc se bojím toho, že ovlivní účast ve volbách a že řada lidí bude rezignovat na své právo, což bych považoval za největší chybu takto brutálně vedené kampaně," řekl novinářům. V sobotu zůstává na jihu Čech a ráno se těší na výlov rybníka ve Spolí.

Filip by si přál, aby KSČM mohla utvořit v horní komoře klub, k čemuž je třeba alespoň pět senátorů. V komunálních volbách by považoval za úspěch, kdyby KSČM měla více než 3500 zastupitelů a získala další křesla starostů a primátorů.

Bursík měl volební místnost přímo v budově Sněmovny, naproti níž bydlí. Volit přišel i s rodinou a novinářům řekl, že zvláště senátní volby jsou letos velmi důležité. Obává se totiž, že pokud ODS a ČSSD získají většinu kromě Sněmovny i v horní komoře, mohly by začít prosazovat velkou koalici a změny volebního systému poškozující menší strany. Výsledek své strany ve volbách ale odhadovat nechtěl. "Já se nechám překvapit. Pevně věřím, že lidé budou volit osobnosti a budou volit alternativy," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám