Hlavní obsah

Trojice žiraf uhynula v zoo kvůli výpadku proudu

Právo, Jiří Bednář
TRUTNOV

V důsledku rozsáhlého výpadku dodávky elektrického proudu ve středu večer v Královéhradeckém kraji uhynuly v zoo ve Dvoře Králové nad Labem tři mláďata žirafy Rothschildovy. Událost vyšetřuje policie.

Článek

Podle slov ředitelky zoo Dany Holečkové bylo přímou příčinou úhynu zřejmě to, že po zhasnutí osvětlení v pavilonu žiraf se světla náhle rozsvítila. "Zvířata se splašila, upadla na zem a utrpěla smrtelná zranění. Jak k tomu přesně došlo se už asi nedovíme," uvedla Holečková. "V pavilonu máme noční osvětlení, protože žirafy jsou velmi lekavé a v minulosti se nám stalo, že za noční bouřky a při silném větru došlo k podobné události," vysvětlila.

Uhynul jeden samec, narozený loni, dále dvě samice, jedna asi dvouletá a druhá narozená letos. Evidenční škodu Holečková vyčíslila na zhruba  400 tisíc korun, chovatelská není podle jejích slov příliš veliká. "Je to pochopitelně tragédie a velká ztráta, jsou to námi odchovaná mláďata, ale naštěstí nešlo o chovné kusy. Byla to mláďata a s podobným jevem se setkala poprvé v životě," řekla Holečková.

Riziko úhynu z leknutí je u žiraf nevětší. "Zvířata s výškou přes čtyři metry a dlouhými končetinami jsou rizikem uklouznutí a pádu nejvíce ohrožena. Proto například řada zoo u žiraf vůbec neprovádí uspání. Bojí se, aby se zvíře po uspání nezřítilo a neuhodilo se do hlavy s fatálními následky," poznamenala ředitelka. Žádné další škody zoo neutrpěla.

Zahrada sice disponuje záložním zdrojem energie, ale ten není napojen na pavilon žiraf. "Kdyby se to stalo o měsíc dříve, zvířata by v tu dobu byla ve výběhu a nic by se bylo nestalo. Stejně by to dopadlo, kdyby se to stalo pozdě v noci, kdy žirafy spí. Jenže kolem sedmé hodiny večerní jsou ještě aktivní. Byla to souhra nešťastných náhod," konstatovala Holečková.

Vedení zoo požádalo policii o prošetření události a podle výsledků vyšetřování  se bude rozhodovat, zda u energetiků bude uplatňovat náhradu škody. "Policisté zjišťovali, jestli v takových případech chodíme žirafy kontrolovat. To ale není možné. Kdybychom do stájí přišli s baterkami, zvířata se splaší úplně všechna," doplnila Holečková.

Ve středu čtvrt hodiny před devatenáctou hodinou se ocitlo bez elektřiny zhruba 180 tisíc odběratelů v šesti okresech na východě Čech. Příčinou byla porucha na systému ochran transformátoru velmi vysokého napětí v rozvodně Neznášov u Jaroměře.

Mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková oznámila, že výpadkem byli postiženi obyvatelé na Královéhradecku, Náchodsku, Jičínsku, Trutnovsku, Semilsku a v části Pardubic. Dodávky se podařilo obnovit ve 20:07. Nejdříve se proudu dočkali lidé ve stotisícovém Hradci Králové.

ČTK však zjistila, že v Hořicích na Jičínsku se všichni odběratelé dočkali proudu až po více než třech hodinách. Podle tvrzení mluvčí byla v Hořicích důvodem výpadku jiná porucha.

V Hradci Králové nejezdily trolejbusy

V krajském městě se bez proudu zastavily trolejbusy. "Srovnat provoz trolejbusů podle jízdního řádu se nám podařilo až v závěru dne. Obdobný výpadek nepamatuji," vyjádřil se pro ČTK náměstek ředitele hradeckého Dopravního podniku Vladimír Pejřil.

Hradečtí hasiči vyjížděli k vyproštění lidí z výtahů, výpadek elektřiny způsobil také potíže na komunikacích. Na hradeckém silničním okruhu nefungovaly semafory a na vedlejších silnicích se tvořily kolony.

Chod hradecké fakultní nemocnice výpadek neohrozil, protože nemocnice spustila záložní dieselagregát. Výroba na druhé směně v textilce Mileta v Hořicích v Podkrkonoší se nezastavila. "Jsme napojeni na jiné elektrické vedení, které výpadek naštěstí nezasáhl. V Hořicích byla tma, ale naše tkalcovna běžela normálně," řekl pro ČTK výrobní ředitel Milety Josef Vydra.

Reklama

Výběr článků

Načítám